Bogle Vineyards - California

Het Amerikaanse wijnhuis Bogle Vineyards ligt in Clarksburg, zo’n 100 km ten noord-oosten van San Francisco. Het is een streek van jagers en vissers, van boeren en plattelandsbewoners, een gebied waar iedereen elkaar kent. Als in een groot dorp waar generatieslang boerenfamilies een bestaan voor zichzelf hebben opgebouwd. Misschien niet de eerste plaats waar je aan denkt bij Californische wijn.

Geschiedenis

De familie Bogle leefde van de opbrengst van hun fruitboomgaarden. Opa Bogle was nog een tiener toen hij zag hoe de familie door de Grote Depressie hun land kwijtraakte. Toen hij terugkwam uit WOII kocht hij de eerste tien hectaren land terug voor wat hij kende: fruitbomen. Pas in 1958 plantte hij voor het eerst ook wijndruiven. Dat deed niemand daar, dus iedereen verklaarde hem voor gek. Maar hij zette door en had succes, al snel werkte de hele familie Bogle in het wijnbedrijf. Vader werkte op het land, moeder deed de boekhouding, de receptie en de verkoop. Vergaderen deden ze aan de keukentafel.

De familie

Helaas, vader en moeder Bogle overleden jong. Zoon Warren was net 21 en zat in zijn tweede College jaar. Hij moest terug naar huis, werd directeur en ‘vineyard manager’. Als je hem nu, zoveel succesvolle jaren later vraagt wat hij doet, zegt hij steevast: ‘Ik ben boer.’ Bogle is nog steeds een familiebedrijf. Warren’s zus Jody doet de pr en Ryan Bogle financiën. Iedereen die hier werkt, voelt zich onderdeel van de familie, sommigen al 45 jaar!

Bijzondere aanpak

Bij Bogle wordt de wijn vergist op hout en tijdens dat proces met de hand ‘omgeroerd’. Het gaat hier om 20 duizend vaten wijn! Bogle is een van de grootste gebruikers van hout in de wijnindustrie. Inmiddels beschikt Bogle over diverse wijngaarden, op verschillende locaties, ze krijgen stuk voor stuk de zorg en aandacht als in een klein wijnbedrijf. Elk stukje kostbare grond wordt optimaal benut, ze weten hier precies hoe je druiven kweekt, ‘certified green’, Bogle is integriteit, kwaliteit en consistentie.

De wijnen

Het assortiment bestaat uit tien wijnen: twee stevige witte, chardonnay en sauvignon blanc, de rest krachtig rood: sauvignon, zinfandel en merlot. En natuurlijk maken ze hier prachtige blends. Kenmerkend voor Bogle is een duidelijk smaakprofiel van veel fruit en de kracht van subtiel houtgebruik. Bijzonder is de ‘port’ van petite syrah (of durif), een versterkte rode wijn in Ruby-stijl die zomaar 20 jaar houdbaar is.

Het succes van Bogle is een familieverhaal, een geschiedenis van 40 jaar zwoegen, toewijding en passie. En vooral de wil om wijn te maken waar mensen van genieten. Jody Bogle: ‘En ik hoop dat dat zo blijft.’

www.boglewinery.com

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het