Bogle Old Vine Zinfandel
Eerste indruk
Aan oude wijnstokken groeien minder druiven. De planten zijn wild en knoestig, en krijgen ook nog eens geen water. Maar dan… dan leveren die paar druiven ongelooflijk intense, geconcentreerde en smaakvolle wijnen. Precies de reden waarom Bogle 60 tot 80 jaar oude stokken voor haar zinfandel selecteerde.
Twaalf tot veertien maanden houtopvoeding in Amerikaans eiken heeft het gefermenteerde sap achter de rug, als het eenmaal de fles in gaat. Dan heb je een wijn die geurt naar jeneverbes en gedroogde kruiderij, naar vanille en zwarte peper. Die smaakt naar cranberry en framboos, je doet denken aan Limburgse kersenvlaai. Hartverwarmende nostalgie in een fles. Niet voor niets is zinfandel het vlaggenschip van de wijnindustrie in de VS.
Het verhaal achter de wijn
Want zinfandel is toch de Amerikaanse oerdruif? Dat zouden ze daar best willen. Het is een stokoude druif, maar zijn voorvaderen komen toch echt uit Europa. Tribidrag, heet-ie eigenlijk en groeit van oorsprong in Kroatië. Ook primitivo, de zuid-Italiaanse leverancier van volle, vaak zware wijnen, wordt tot hetzelfde druivenras gerekend, hoewel het DNA niet 100 gelijk is.
Zinfandel schoot al in 1829 voor het eerst zijn wortels in Amerikaanse grond. Onder de naam ‘zinfardel’ overigens eerst nog, de huidige naam werd in 1860 vastgesteld. Zo zie je maar weer, niets is wat het lijkt. Deze Old Vine Zinfandel is wél exact wat je van de fles mag verwachten: verdomde prachtig.
NB: 2018 (91 pt. Best Buy! Wine Enthusiast)
Heerlijk met
Gegrilde worst met gekarameliseerde ui en paprika. Met kip Tandoori of Gorgonzola.
Details
Land | Verenigde Staten |
---|---|
Regio | Californië |
Appellatie | California |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Zinfandel |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | Amerikaans eiken |
Alcoholpercentage | 14,5 % |
Serveertemperatuur | 14-16°C |