Lagar de Cervera - Rías Baixas

Ruige kliffen, koud oceaanwater, veel neerslag. Voordeel: geen extreme hitte of kou. Rías Baixas is niet het Spanje dat we standaard voor ogen hebben. Dit is waar Lagar de Cervera haar jonge, frisse en elegante witte wijnen maakt.

Het Atlantisch-zeeklimaat van Galicië zorgt voor relatief meer regen dan in de rest van Spanje, maar ook dat het er veel groener en milder is. Inwoners grappen vaak dat er maar twee seizoenen zijn: lente en herfst.

Ligging en landschap
Wijnregio Rías Baixas ligt in het noordwesten van Spanje, grofweg tussen Santiago de Compostella en de Portugese grens. De streek O Rosal, half zo groot, ligt in de meest zuidwestelijke hoek, ingeklemd tussen de Atlantische kust en de Minho-rivier die Spanje van Portugal scheidt. Vijf rías (inhammen) bepalen het landschap met zijn hoge kliffen en ruige zeeën.

Geschiedenis van het wijnhuis
Lagar de Cervera is onderdeel van La Rioja Alta, S.A. Op zoek naar uitmuntende witte wijn in deze Spaanse uithoek koopt het moederbedrijf een klein familiewijnhuis: Fernández Cervera Hermanos. Als eerbetoon blijft de naam Lagar de Cervera behouden, als herinnering aan de naam én de honderd jaar oude, traditionele wijnpers (lagar). Deze staat nog steeds in de privé-eetkamer van de wijnmakerij.

Wijngaard en wijnmakerij
Dit wijnhuis beheert een albariño-wijngaard van bijna 100 hectare, de grootste in Rías Baixas. Dat zijn bijna 150 voetbalvelden met dezelfde druif! Het unieke microklimaat van O Rosal maakt volgens de makers vroege rijping mogelijk, goed voor de kwaliteit van de wijnen: ‘Een perfecte verhouding tussen zuurgraad, alcoholgehalte en aromatische intensiteit’. In 2013 opent Lagar de Cervera haar nieuwe, moderne bedrijf. In 2021 is het de eerste wijnmakerij in Galicië die de geoogste druiven machinaal en volautomatisch optisch selecteert.

Inheemse druivenrassen
Twee witte wijnen rollen er zo jaarlijks van de band: Lagar de Cervera en Pazo de Seoane Rosal. De eerste in een frisse, elegante stijl van 100 procent albariño en de tweede een meer traditionele, typisch Galicische blend van loureiro, treixadura en caíño blanco. Ideale wijnen voor bij het aperitief, bij schaaldieren of vis, maar ook bij salades, gevogelte en verse kaas.

Moederbedrijf La Rioja Alta, S.A. heeft haar hoofdkwartier op de grens van Baskenland en Rioja. In 2024 eindigde het op de elfde plek in de lijst van ‘The world’s most admired wine brands’ (Drinks International). De andere wijnhuizen binnen de groep - La Rioja Alta, Torre de Oña en Áster - presenteren we je op aparte pagina’s.

www.riojalta.com/en/wines_lagar-de-cervera

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het