La Rioja Alta - Rioja

Langs de Spaanse rivier de Ebro, tussen Haro en Logroño, vind je één van de bekendste wijnmerken ter wereld: La Rioja Alta. Met een geschiedenis die teruggaat tot de negentiende eeuw vinden we hier de ultieme combinatie van behouden wat goed is, en verfijnen wat beter kan.

Officieel bevindt het hypermoderne hoofdkwartier van La Rioja Alta zich in Baskenland, op nog geen kilometer afstand van Rioja. Niet zo gek, want het oorspronkelijke bedrijf is opgericht door families uit beide provincies. Inmiddels is La Rioja Alta uitgegroeid tot een groep waar meerdere Spaanse wijnbedrijven onder vallen.

Terug in de tijd
In 1890 richten vijf families de ‘Sociedad Vinícola de La Rioja Alta’ op. Hun tijd ver vooruit, de eerste directeur is een vrouw met een schitterende naam: Doña Saturnina García Cid y Gárate. De eerste wijnmaker is een Fransman, genaamd Vigier, en de Reserva 1890 zijn eerste wijn. De voorloper van de huidige Gran Reserva 890.
In 1904 smelt de sociedad samen met Bodegas Ardanza en om dat te vieren verschijnt de Reserva 1904, nu bekend als Gran Reserva 904. De definitieve naam krijgt het bedrijf in 1941: La Rioja Alta S.A. Een jaar later wordt Viña Ardanza als merk geregistreerd. De naam die het huis zijn grootste bekendheid geeft.

Moderne ontwikkelingen
Eind jaren tachtig breidt La Rioja Alta zich verder uit. Nieuwe wijnavonturen worden opgetuigd in O Rosal, Galicië, onder de naam Lagar de Cervera. In 1990 viert het wijnhuis haar 100-jarig bestaan en start het een nieuw project in Ribera del Duero: Áster. De wijnmakerij ziet in 2000 het levenslicht. Nog voor die tijd koopt La Rioja Alta een wijnhuis in Rioja Alavesa: Torre de Oña. De eerste wijn is Barón de Oña Reserva 1989. Zo blijft de groep zich uitbreiden en werken aan de sterke naam die we vandaag kennen. Mooie waarderingen bewijzen dat: de vierde beste wijn ter wereld voor hun Gran Reserva 890 (Wine Spectator magazine, 2019) en de elfde plek in de lijst van ‘The world’s most admired wine brands’ (Drinks International, 2024).

Rijping in eiken vaten
La Rioja Alta combineert traditionele wijsheid met de kracht van de nieuwste technieken. Naast de honderd jaar oude wijnmakerij in Haro is een hagelnieuwe faciliteit gebouwd in Labastida. Beide worden ten volle benut.
Eikenhout is de basis van het rijpingsproces. Elke van hun 30 duizend vaten hebben ze zelf, met de hand gemaakt. Het hout komt uit de VS en droogt twee jaar in de openlucht voordat de ervaren kuipers ermee aan de slag gaan. Al deze handelingen vinden plaats in de oude wijnmakerij in Haro.
Iedere zes maanden gaat de wijn in elk vat over in een ander, bij kaarslicht. Een traditionele kunst om de kwaliteit van de wijn te verbeteren, sediment op een natuurlijke manier te verwijderen én elk vat te controleren.

De nieuwe locatie in Labastida is de plek waar de wijn daadwerkelijk wordt gemaakt. Van door La Rioja Alta zelf geteelde druiven. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Onder de eigen naam produceert het wijnhuis nu vijf wijnen: Gran Reserva 890, Gran Reserva 904, Viña Arana Gran Reserva, Viña Ardanza en Viña Alberdi. Vijf keer rood met elk zijn eigen identiteit, en elk van onberispelijke kwaliteit. De andere wijnhuizen binnen de groep, Torre de Oña, Lagar de Cervera en Áster, presenteren we je op aparte pagina’s.

La Rioja Alta

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het