Torre de Oña - Rioja

Wie Spaanse wijn zegt, zegt Rioja. En daarna nog veel meer, maar Rioja is en blijft de bekendste naam. Wijnhuis Torre de Oña maakt daar twee stoere maar fruitige rode wijnen van voornamelijk tempranillo.

Die wijnen zijn niet meer voorzien van het beroemde metalen netje dat klassieke Rioja’s hebben, ooit bedacht om vervalsing tegen te gaan. Finca Martelo en Finca San Martin zijn uniek en vertrouwen volledig op hun eigen kwaliteit en uitstraling.

Geschiedenis
Moederbedrijf La Rioja Alta, S.A. koopt dit wijnhuis in 1995. De eerste wijn is een erfenis van de vorige eigenaars: Barón de Oña Reserva 1989. Die staat inmiddels niet meer op de kaart. De aankoop van Torre de Oña eind vorige eeuw bevat behalve 45 hectare aan wijngaarden en een wijnmakerij, ook een herenhuis met een paleisachtige uitstraling en een kerkaltaar. Dit prachtige onderkomen vind je in Páganos, Rioja Alavesa.

Ligging en omgeving
La Rioja Alavesa is één van de drie Spaanse subregio’s van La Rioja, de andere twee zijn Rioja Alta en Rioja Baja (hoog en laag). Alavesa is de kleinste en noordelijkste DOC. Het gebied staat bekend om fruitige, energieke rode wijnen met veel finesse. De naam komt van de Baskische provincie Alava, waar veel wijngaarden gericht op het zuiden liggen, in de schaduw van het Cantabrisch gebergte, op een bodem van klei en kalksteen. Korte zomers en zachte winters bepalen het lokale klimaat en samen met de ondergrond vormt dit een gunstige omgeving voor rode wijnen van tempranillo.

Terug naar terroir
Vanaf 2005 verfijnt Torre de Oña haar zoektocht naar de essentie van het terroir, de samensmelting van landschap, ligging, ondergrond, klimaat en natuur. Inmiddels telt het domein 85 hectare aan eigen wijngaarden. De verschillende percelen worden aandachtig bestudeerd, gekarakteriseerd en onderverdeeld in weer kleinere percelen. Van die plotjes land worden apart wijnen gemaakt en gerijpt. Hieruit selecteren ze de beste druivenplanten en het wijnhuis gebruikt alleen die druiven die grootse wijnen van internationale allure opleveren. Het resultaat: de wijnen Finca Martelo en Finca San Martin.

De wijnen
Finca Martelo is de nieuwkomer bij Torre de Oña maar wel meteen een die vele harten verovert. Deze 24 maanden op hout gerijpte rode wijn is een blend van 95 procent tempranillo met de overige vijf procent samengesteld uit mazuelo, garnacha en wat viura (oftewel macabeo, een witte druif). Finca San Martín is een crianza van niets anders dan tempranillo, die 16 maanden gerijpt is op Amerikaans en Frans eiken.

Moederbedrijf La Rioja Alta, S.A. heeft haar hoofdkwartier op de grens van Baskenland en Rioja. In 2024 eindigde het op de elfde plek in de lijst van ‘The world’s most admired wine brands’ (Drinks International). De andere wijnhuizen binnen de groep - La Rioja Alta, Lagar de Cervera en Áster - presenteren we je op aparte pagina’s.

Website

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het