Bodegas Áster - Ribera del Duero

Een extreem klimaat en glooiende heuvels stellen hier de wijngaarden sterk afwisselend bloot aan de genadeloze Spaanse zon. Dat is wijn-boeren op de grens van wat mogelijk is. Bodegas Áster kiest er bewust voor, het levert extreem goede wijnen op.

Die inspanning en constante zoektocht naar perfectie combineert het wijnhuis met een stijl van rode wijnen die zowel het klassieke als moderne gevoel van Ribera del Duero weergeeft. Oog voor de toekomst zonder het verleden te vergeten.

Geschiedenis
Al in de jaren tachtig ziet Bodegas Áster het potentieel van Ribera del Duero. Op verschillende plaatsen binnen de DO onderzoeken ze de bodemkwaliteit. In 1993 strijken ze er officieel neer en kopen de oude wijngaarden van El Otero in Burgos. Die knappen ze op en leggen nieuwe wijngaarden aan. Na jarenlange experimenten en vijf oogsten die niet voldoen aan de standaard die het wijnhuis zichzelf oplegt, is 2000 hun eerste échte jaar. In 2005 komt Áster Reserva op de markt. Een jaar later vervangt Áster Crianza deze Reserva, die uit beeld verdwijnt.
In 2008 verschijnt een nieuwe wijn: Finca El Otero. En in 2015 vernieuwt Áster de stijl van haar Crianza. De derde wijn van het huis verschijnt in 2023: Finca El Espino.

Omgeving en ligging
Ribera del Duero vind je in het grote, noordelijke sub-plateau van het Iberisch schiereiland. Een oud berggebied dat door erosie is veranderd in een golvend landschap bedekt met sedimenten uit het Tertiair. De meeste wijngaarden liggen zo rond de 750 meter hoogte. De ondergrond bestaat uit drie bodemsoorten. Uit klei, dat water vasthoudt en zorgt voor structuur en karakter. Uit droge en dorre kalksteen, rijk aan kalkhoudende zouten die zorgen voor elegantie en complexiteit. En uit los gesteente dat water doorlaat, goed voor rijpheid en zachtheid. De wijngaarden van Áster liggen zelfs nog iets hoger, tussen de 780 en 850 meter. Dat geeft hun wijnen nog meer structuur en natuurlijke frisheid, en in de beste jaren een enorm bewaarpotentieel.

De wijnen
De drie rode wijnen die het wijnhuis nu maakt staan voor wijnstijlen die passen bij het Ribera del Duero van nu. Finca El Otero en Áster volgen een meer traditionele lijn, met veel intensiteit, vulling en diepte. Rijk aan tannines, krachtig en een gelaagdheid in kleur en structuur. Finca El Espino volgt een modernere lijn: fris en aromatisch, met levendige kleuren, expressief, nooit zwaar en een lange afdronk. Alle wijnen zijn gemaakt van dezelfde druif: tinta del país. Nooit van gehoord? Niet zo gek. Het is één van ongeveer 30 synoniemen voor een druivenras dat iedereen wél kent: tempranillo.

Erkenning
Net als moederbedrijf La Rioja Alta valt ook Bodegas Áster regelmatig in de prijzen. In 2016 benoemde het Britse The Wine Merchant hun Finca El Otero tot ‘World’s Best Wine’. En in 2022 nam Master of Wine Tim Atkin het wijnhuis op in de categorie ‘First Growth’ (Premier Cru) binnen de DO Ribera del Duero. Een lijst van vijftien producenten, waaronder iconische namen als Vega Sicilia en Pingus.

La Rioja Alta, S.A. heeft haar hoofdkwartier op de grens van Baskenland en Rioja. In 2024 eindigde het als elfde in de lijst met ‘The world’s most admired wine brands’ (Drinks International). De andere wijnhuizen binnen de groep - La Rioja Alta, Lagar de Cervera en Torre de Oña - presenteren we je op aparte pagina’s.

Website

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het