Bodega Guelbenzu - Ribera del Queiles

Ribera del Duero, die ken je. Maar heb je wel eens gehoord van Ribera del Queiles? Dit gebied strekt zich uit ten zuiden van de Ebro, tussen Navarra, Rioja en Aragon. Deze herkomstbenaming is een initiatief van Bodega Guelbenzu.

Ribera del Queiles is vernoemd naar een gelijknamige rivier en bestaat sinds 2003, de geschiedenis van Guelbenzu gaat terug naar 1851.

Prijswinnend sinds 1880
Belastingrapporten uit die tijd tonen aan dat Don Martín María Guelbenzu daar netjes afdracht deed over de door hem verkochte ‘demijohns’ (klassieke mandflessen) met wijn.
Zijn zoon Miguel moderniseerde de wijnmakerij en bouwde deze uit. Hij won er al in 1880 belangrijke prijzen mee in de vorm van medailles en loftuitingen. Die zijn sindsdien een vast onderdeel van de uitstraling, je ziet ze nog steeds op de labels terug. Meerdere generaties later nam Don Ricardo Guelbenzu de leiding over. Hij zette verdere ontwikkeling en groei in gang. Dat begon in 1992 met de lancering van wat nu twee topstukken zijn in een destijds nieuwe serie wijnen: Guelbenzu Evo en Azul. Met de komst van topstuk nummer drie, Guelbenzu Lautus, was de serie in 1999 compleet.

Over de namen
Evo, in het Spaans letterlijk (tijds)duur, betekent in dit geval een wijn die naarmate de jaren verstrijken steeds beter wordt. Azul of azuur verwijst naar de zuiverheid, de pure smaak van deze wijn en de naam Lautus stamt van laureaat of bekroning. Zelfverzekerde namen, vooruitlopend op de prijzen die Guelbenzu in de toekomst verwachtte te winnen. En dat vervolgens waarmaakte. Knap.

Alleen rode wijn
Vanaf 2001 maakt Guelbenzu al hun wijnen op de nieuwe locatie in Lombana (Vierlas). Het wijnhuis werd op dat moment namelijk onderdeel van wijngroep Bodegas Bornos, ook bekend van Bodegas y Viñedos Lleiroso.
Ribera del Queiles staat de volgende druivenrassen toe: tempranillo, graciano, garnacha, cabernet sauvignon, merlot, petit verdot en syrah. Inderdaad, een mix van Spaans en Frans en stuk voor stuk blauwe druiven. Het is dus exclusief een rodewijngebied.

Frans en Amerikaans eiken
Hun 46 hectare aan wijngaarden zijn aangelegd waar de aarde droog, onvruchtbaar en stenig is. Dat klinkt onaantrekkelijk maar in de praktijk is dit ideaal om druiven te verbouwen, ten eerste door de textuur en het waterdoorlatende vermogen van de grond. Ten tweede is er minimale kans op vorst en blijven de opbrengsten laag, wat de kwaliteit nog meer ten goede komt. Het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur is enorm. Dit helpt bij het vormen van stofjes in de druiven die essentieel zijn voor het maken van ronde, stevige wijnen. Wijnen met karakter en een lang bewaarpotentieel. Daarbij voorkomt de constante noordenwind die door het gebied waait, de Cierzo, dat er mist en vocht ontstaan.

Bodega Guelbenzu heeft vijf verschillende rode wijnen in het assortiment. Naast de eerder genoemde Evo, Azul en Lautus zijn dat Vierlas en Lombana. Waarbij naar hartenlust wordt gecombineerd met de eerder genoemde druivenrassen. Alle wijnen zijn gerijpt op Frans en Amerikaans eiken, van zes maanden voor de Vierlas tot achttien maanden voor de Lautus. Daar kan de liefhebber van stevige en toch elegante rode wijnen alle kanten mee op.

guelbenzu.com

De wijnen van dit wijnhuis:

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het