Guelbenzu EVO Finca la Lombana

Eerste indruk

Met de deur in huis: robijnrood met een tintje granaatappel. Dat verklapt al een pietsie dat deze wijn mooi op leeftijd begint te raken. Ruik aan de wijn in het glas en sluit je ogen. Je waant je in een blokhut, ergens in een besneeuwd landschap, voor de knapperende open haard. De warmte, die typische rookgeur, vanille, rijpe kersen en bessen. Op de achtergrond een handjevol winterse specerijen. Dit is een stoere jongen, een sappige, rode wijn die smaakt naar kersen, bramen en cranberries. Afgemaakt met vers gemalen zwarte peper. Alsof de gegrilde biefstuk al op het vuur ligt. Een Spaanse eetwijn met veel diepte en een aangename lengte.

Het verhaal achter de wijn

Deze ‘wijn van het land’ wordt gemaakt in Vierlas, een plaatsje in de vrij recente IGP Ribera del Queiles. Een gebied ten zuiden van de Ebro, tussen Navarra, Rioja en Aragon. De toegestane druivenrassen zijn alle rood, zowel Spaanse als Franse. Het land is droog en weinig vruchtbaar, de ondergrond bestaat uit aangespoeld en achtergebleven materiaal van de gelijknamige rivier: Ribera del Queiles. Het merendeel is steen en zand. Klinkt armoedig, maar ideaal voor dit type rode wijnen. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken is jong, 20 jaar.

Evo, voor het eerst gemaakt in 1992, betekent in het Spaans (tijds)duur: de wijn wordt naarmate de jaren verstrijken steeds beter. Dat hebben internationale wijncritici ook ontdekt. Deze wijn kreeg van Mundus Vini in 2023 een gouden medaille (juist!) voor een oudere jaargang, en in 2022 zilver. James Suckling gaf er in dat jaar 90/100 punten voor.

Heerlijk met

Rood vlees, geroosterd lam, eend.

Details
Land Spanje
Regio Aragón
Appellatie Ribera del Quiles
Soort Rode wijn (droog)
Druif Cabernet sauvignon, graciano, syrah
Oogst Machinaal
Houtlagering 12 maanden op Frans en Amerikaans eiken
Alcoholpercentage 15 %
Serveertemperatuur 16-18°C
Jaargang 2015
Het best op dronk Nu tot 10 jaar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het