Bodegas y Viñedos Lleiroso - Ribera del Duero

In Spanje, ter hoogte van de Portugese noordgrens, aan de rivier de Duero ligt Bodegas y Viñedos Lleiroso nabij Valladolid en het legendarische Vega Sicilia! Vega Sicilia?

Hier komt een van de meest geprezen, kostbare rode wijnen ter wereld vandaan.  Buurman Lleiroso verkeert dus in excellent gezelschap. We zijn in het wijngebied Ribera del Duero, dat sinds 1982 een DO-status kent, een wijnregio met erkende kwaliteit.

Kop en schouders

In 2001 vestigde apotheker Alberto Cobo zich in de “gouden mijl” van deze Spaanse wijnstreek. Uiteraard niet om medicijnen aan de man te brengen, maar om naar eigen inzicht een nieuw wijnbedrijf te starten. Hij droomde zijn droom in Valladolid, waar hij sindsdien zijn passie najaagt om wijnen te maken die kwalitatief met kop en schouders boven de rest uitsteken.

Prestigieuze architect

Voor het ontwerp en de bouw van Bodegas y Viñedos Lleiroso tekende de prestigieuze architect Elesio Gatón Gómez. Van begin af aan streefde Cobo met zijn bodega naar prestige en een internationale status. Export verder Europa en naar Mexico werd gerealiseerd. Inmiddels behoren ze samen met de VS en China tot de belangrijkste afzetgebieden. Groot en bekend, blijft het een familiebedrijf waar kwaliteit en continuïteit op de eerste plaats komen, of, zoals men daar zegt: “Goede wijn groeit in de wijngaard en wordt gecreëerd in de wijnkelder.”

Meteen in de prijzen

De bijzondere kwaliteit van het wijnhuis werd in 2005 beloond met de prijs voor de Gouden Tempranillo en uitgereikt tijdens een internationale competitie in Kopenhagen. Deze erkenning gold nota bene voor hun Lleiroso “LL” Signature Wine 2002, gemaakt van druiven uit het eerste jaar van hun bestaan. Nu, zo’n 15 jaar later, zijn vele prijzen die eerste gevolgd, jaar na jaar, beloning voor kwaliteit.

Extreem klimaat

De druif die de Lleiroso zo bijzonder maak is de tinta del país of tinta fina. Tempranillo in Spanje heeft nogal wat alternatieve namen, wat vaker tot verwarring leidt. Die druiven van dit wijnhuis groeien aan wijnstokken van 25 tot 80 jaar oud. De wijnmakerij en een groot deel van de wijngaarden, liggen in een relatief extreem klimaat, op een hoogte van bijna 800 meter boven zeeniveau. Met zomertemperaturen tot 40 graden en winters waar het kwik tot -18 kan dalen. En met meer dan 2.400 zonuren per jaar!

Focus op rood

Bodegas y Vinos Lleiroso heeft vijf verschillende wijnen in portefeuille. Van de prettige Luz Millar Roble: rond, fruitig en fris om elke dag van te genieten… tot en met het paradepaard de Lleiroso Reserva: intens, rijp, complex, klaar om meteen van te genieten en die de moeite loont om pas over een aantal jaar te openen. Het is inderdaad allemaal rood hier, teken van concentratie, van aandacht, toewijding, kwaliteit.

www.bodegaslleiroso.com

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het