Sileni Estates - Hawke's Bay

Het Nieuw-Zeelandse wijnhuis Sileni Estates is het geesteskind van Sir Graeme Avery en zijn vrouw Lady Gabrielle. Samen startten ze in 1997 hun estate waar ze nu al zo’n twintig jaar werken aan ‘wine that loves company’.

In Hastings, vlakbij Napier op het noordereiland van Nieuw-Zeeland, is Sileni’s hoofdkantoor gevestigd, letterlijk aan de andere kant van de wereld, op het zuidelijk halfrond. En ja, dat betekent dus dat het daar een half jaar eerder oogsttijd is dan bij 'ons' en dat de nieuwe jaargangen gevoelsmatig al vroeg in het jaar in de schappen liggen.

Over Nieuw-Zeeland

In tegenstelling tot nieuwewijnwereldregio’s als Californië, Zuid-Amerika, Australië en Zuid-Afrika wordt in Nieuw-Zeeland pas sinds kort wijn gemaakt. Grote producenten zagen de potentie van het land en begonnen rond 1950 te investeren. De oudste wijngaard op het zuidereiland dateert van 1973. Jong dus. Niettemin is de expansiedrift groot. Sileni Estates groeit jaarlijks met ongeveer 25 procent, ver boven het landelijk gemiddelde.

Historie

Oprichter Graeme Avery was niet altijd wijnmaker, ruim 33 jaar werkte hij internationaal als medisch publicist. Tijdens reizen naar Spanje, Frankrijk en Italië ontwikkelden hij en zijn vrouw een liefde voor goede wijn en gastronomie. Filosoferend over een andere invulling van hun leven ontstond het idee om een wijnbedrijf te beginnen. Het bleef niet bij een idee, in 1997 opende Sileni Estates de deur. Een jaar later was er een eerste oogst van vierduizend kratten druiven. Bescheiden, vergeleken met de 760 duizend units van vandaag de dag. Sileni Estates behoort tot de grootste en snelst groeiende wijnhuizen van Nieuw-Zeeland.

Regio en druivenrassen

De “oudste” wijnregio van Nieuw-Zeeland is Hawke’s Bay. Het is gezegend met een warm, droog klimaat en er is genoeg ruimte voor diverse druivenrassen. Merlot, syrah en semillon op de warmere, vlakke gronden, chardonnay, pinot noir, pinot gris en sauvignon blanc op de koelere, hoger gelegen gebieden. Met de Marlborough-stijl sauvignon blanc heeft het bedrijf een sterke positie in de wereldtop. Je herkent Sileni meteen aan het etiket met cirkel en driehoek, symbool voor de goede dingen van het leven: goed eten, goede wijn en goed gezelschap.

Een team van winnaars

Behalve ondernemend en visionair heeft de familie Avery ook een opvallend sportief profiel. Graeme, atleet, hielp bij het opzetten van het nationale trainingscentrum voor topsport. Zoons, Nigel en Simon, zijn actief in het bedrijf en in de sport. Nigel is een multi-getalenteerde sportman met internationale erkenning als atleet, bobsleeër én gewichtheffer. Simon was vijftien jaar professioneel surfer vóór hij in 2013 in het wijnbedrijf stapte. Sinds 2014 mag Graeme zich Sir noemen, wegens grote verdiensten voor de wijnbranche, de sport en het toerisme, activiteiten waarbij hij zich gesteund weet door zijn Lady Gabrielle.

Over winnen gesproken. In 2022 ontving de Booster Wine Group, waaronder Sileni valt, van Mundus Vini de prijs als beste wijnproducent van Nieuw-Zeeland. Met twee gouden medailles voor Sileni-wijnen.

www.sileni.co.nz

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het