Le Calcinaie - Toscane

Wijn maken, dat doe je toch van de druiven die je zelf verbouwt? Niet altijd, legio wijnmakers kopen druiven in. Simone Santini niet. Bij Tenuta Le Calcinaie houden ze liever alles zelf in de hand. Van de plant tot en met de fles.

Tenuta Le Calcinaie is een klein wijnhuis in Toscane, slechts drie kilometer verwijderd van het wereldberoemde middeleeuwse dorp San Gimignano. Inderdaad, dat van die veertien torens. De naam Calcinaie komt van de kalkstenen ondergrond, op een halve meter diepte en is opgebouwd uit de resten van zeeleven uit het Plioceen, 5 tot 2 miljoen jaar geleden.

Biologisch

Eigenaar en wijnmaker Simone is een gepassioneerd techneut. Hij plantte zijn eerste hectare met vernaccia in 1986 en begon in 1989 met rood. Daar kwam in 1993 welgeteld één eikenhouten vat met sangiovese vanaf. Zo klein is de zaak niet meer. Nog steeds bescheiden, met 12 hectare wijngaard, goed voor zo’n 70 duizend flessen per jaar. Sinds 1995 bovendien biologisch.

Kracht en kleur

In 2006 was de nieuwe ondergrondse kelder gereed, waar de temperaturen laag en constant blijven. De wijn kan daar in alle rust op dronk komen. De kalkbodem, aangevuld met klei, zand en fossiele resten, leidt tot minerale, gestructureerde, breed geschakeerde wijnen. Om de delicate schil van de vernaccia te beschermen tegen de zon zijn de wijngaarden naar het noord-oosten gelegen. De rode druiven groeien op een hoger gelegen deel van de landerijen. Zo tussen de 200 en 250 meter boven de zeespiegel met een ondergrond van bruine en rode klei.

DOCG en IGT

Simone legt zich toe op de zorg voor zijn wijngaarden en het creëren van zijn, eigen, karakteristieke wijnen: als Vernaccia di San Gimignano DOCG, Vernaccia di San Gimignano Riserva DOCG, Chianti Colli Senesi DOCG, Chianti Colli Senesi Riserva en vier IGT-wijnen.

Control freak

Om elke wijn zijn eigen karakter en de hoogste kwaliteit te geven, maakt Simone optimaal gebruik van de vijf terroirs van het wijnhuis. Vier bevinden zich binnen de gemeente San Gimignano, de vijfde, Santa Maria ligt in het plaatsje Colle Val d’Elsa. Misschien is Simone Santini een beetje een control freak, maar het wijnhuis valt geregeld in de prijzen bij de gezaghebbende instituten ter wereld. Zijn methode werpt dus zijn vruchten af. En dat proef je.

www.tenutalecalcinaie.com

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het