Le Calcinaie Vernaccia di San Gimignano Vigna ai Sassi

Eerste indruk

De helder goudgele kleur lijkt wel aangepast aan het wapen op het etiket van deze vernaccia. Of andersom. Rijp wit fruit, peer, romig, een vleugje zelfgebakken abrikozentaart en iets rokerigs. In de mond rond en zacht, met wat ingetogen kracht bewaard voor later. Daarna veel soepel sap. Deze wijn is in balans, en jong al zo compleet met versmolten smaken waar de rijping op acaciahout een positieve invloed op heeft gehad.
Van slechts één hectare aan wijngaarden in totaal. Dat betekent: slechts 7000 flessen per jaar. Bijna volledig vernaccia, met een drupje chardonnay. Dat mag volgens de regels. De wijngaarden zijn gemiddeld tussen de 30 en 40 jaar oud en hebben een noordoostelijke ligging die de kwetsbare schil van de vernacciadruif beschermt (bio). De laatste jaren scoorde deze wijn steevast 90 punten of meer bij gerenommeerde wijncritici als Robert Parker, James Suckling en WineSpectator. Snappen we.

Het verhaal achter de wijn

Vernaccia is een wittewijndruif die je in vele Italiaanse wijnen vindt maar het meest bekend is van de Toscaanse Vernaccia di San Gimignano. Onderzoekers hebben aangetoond dat het druivenras vele klonen kent maar niet verwant is aan sommige Italiaanse druivenstokken die ook vernaccia worden genoemd, zoals de Sardijnse variëteiten die gebruikt worden in de Sherry-achtige wijn Vernaccia di Oristano. Ook de rode wijnen van vernatsch uit Alto Adige of de blauwe druif gebruikt in de rode, mousserende wijn uit de Marken, Vernaccia di Serrapetrona, zijn niet verwant. Een mogelijke reden voor de (naams)verwarring kan zijn dat vernaccia zich laat vertalen als ‘inheems’, wat op elke lokale druif van toepassing kan zijn. Soit.

Heerlijk met

verschillende visgerechten: schaal- en schelpdieren, geroosterde vis.

Details
Land Italië
Regio San Gimigniano (Toscane)
Appellatie Vernaccia di San Gimigniano DOCG
Soort Witte wijn (droog)
Druif Vernaccia
Oogst Handgeplukt
Houtlagering Acacia
Alcoholpercentage 14 %
Serveertemperatuur 14-16°C
Jaargang 2022
Het best op dronk Nu tot 5 jaar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het