Santa Maria Chianti Colli Senesi DOCG Riserva

Eerste indruk

Een parketvloer in de boenwas, sigarenkistje, leer - van die heerlijke tertiaire aroma’s die lange vatrijping prijsgeven. Frisrijpe kersen op de achtergrond, wat blauwe bes, bloemen en de geur van een lastig bereikbaar Italiaans bergdorp. Tja. Je ervaart eerst sappigheid, daarna passeert er wat dubbelzoute drop, dan griotten en een pasgerookte sigaar verpakt in zachte tannines. Dit is een wijn op leeftijd en die leeftijd staat hem (of haar) goed.

Het verhaal achter de wijn

Bij Chianti heb je de vrijheid om met 20 procent andere druiven te ‘spelen’ naast de verplichte sangiovese. Wijnmaker Simone Santini kiest voor vijf procent canaiolo nero, een druif die zachtheid en body geeft - zelfs in zulke kleine hoeveelheden. Tot de achttiende eeuw was canaiolo in Midden-Italië populairder dan sangiovese. De oudste vermeldingen dateren uit 1303, toen de druif geprezen werd als een van de beste rode rassen in Toscane. Dat is nu wel anders.
Nog wat wijnmaakfeitjes: Wijngaarden uit 1973 op 250 meter hoogte van in totaal één hectare. Zeer lage opbrengst, gemiddelde productie van 3.000 flessen. Vier jaar gerijpt in grote, eikenhouten vaten, daarna nog eens 12 maanden in de fles om tot rust te komen en perfect op dronk te raken.

Heerlijk met

wild (zwijn), duif, gegrild vlees en pecorino.

Details
Land Italië
Regio Chianti Colli Senesi (Toscane)
Appellatie Chianti Colli Senesi DOCG
Soort Rode wijn (droog)
Druif Sangiovese (95%), canaiolo (5%)
Oogst Handgeplukt
Houtlagering 48 maanden in grote eikenhouten vaten
Alcoholpercentage 14,5 %
Serveertemperatuur 16-18°C
Jaargang 2016
Het best op dronk Nu tot 10 jaar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het