Weingut Georg Naegele - Pfalz

Even ten noorden van de Franse Vogezen, net linksonder Mannheim en Heidelberg, vind je Weingut George Naegele - Schlossbergkellerei. Welkom in de Pfalz (Palts), het warmste wijngebied van Duitsland.

Oprichter Georg Naegele was er vroeg bij, de Kellerei heeft als startdatum 1796. Momenteel is de wijnmakerij in handen van de zevende generatie. Eva en Ralf Bonnet houden de traditie in de voormalige bisschoppelijke kelder voor de toekomst in stand. De naam Georg Naegele staat borg voor de oude familietraditie van wijn maken in de Palts, verbonden met de bewogen geschiedenis van de wijnstad Hambach en het prachtige landschap ter plekke.

Hambacher Fest
Terug in de geschiedenis. Tijdens een zesdaagse protestmanifestatie van 27 mei tot 1 juni 1832 verzamelden 30 duizend mensen zich bij Slot Hambach in een vroege poging tot democratie. De ontevreden bevolking nam het op tegen de onderdrukkende maatregelen van het Beierse bestuur. Sinds dit ‘volksfeest’ geldt dit slot, op een heuvel van bijna 400 meter hoogte, als symbool van de democratie in heel Duitsland. Aan de voet van die heuvel bevindt zich de wijnmakerij van Georg Naegele, in de historische Schlosgasse van het dorp Hambach.

Inspanningen beloond
Eva en Ralf staan met beide benen stevig in de wijngaard. ‘Die bepaalt de kwaliteit’, zeggen zij en dat gaat verder dan de druiven alleen. ‘De aarde geeft onze wijnen karakter. Zij is de basis voor het leven van mens en dier, en die moeten we beschermen voor toekomstige generaties.’
Het uiteindelijke doel is om de kwaliteit die de wijngaard oplevert te behouden, te verfijnen door zorgvuldig om te gaan met de druiven, de most en de wijn - in alle fasen van de productie. Alleen dan zien zij hun inspanningen beloond met aromatische, uitstekend te bewaren en geheel eigen wijnen.

Over de Pfalz
De Pfalz is groots. Het heeft het grootste wijnfeest ter wereld, in Bad Dürkheim, én de eerste en bekendste wijnroute van Duitsland: de Deutsche Weinstraße. Deze is 85 kilometer lang en verbindt 130 wijndorpen tussen Bockenheim in het noorden en Schweigen, aan de grens met de Elzas. Met ruim 23 duizend hectare wijngaard is de Pfalz of Palts het op een na grootste Duitse wijnbouwgebied met een zeer gevarieerd aanbod witte wijnen. Tegelijkertijd is het, door de vele zonnedagen en een gemiddelde jaartemperatuur van 11 graden het grootste Duitse gebied voor rode wijn.

Meer diepgang en body
Koningin van de witte wijnen is riesling en dat zie je bij Naegele terug. Maar ook gewürztraminer, kerner, silvaner, weiss- en grauburgunder staan op het program. En dat is nog niet eens alles, wat dacht je van muskateller en scheurebe? En dan komen dan ook verschillende manieren gemaakt: van strakdroog (trocken) tot wat zoeter (Feinherb, Spätlese en Auslese) en niet te vergeten mousserend (Sekt en Perlwein). Kortom, het assortiment in wit is zeer breed. Dan rood. Door het relatief warme klimaat is men hier in staat om zelfs merlot en cabernet sauvignon in te zetten, naast de meer voor de handliggende variëteiten spätburgunder en dornfelder. Deze geven wijnen met net een tikje meer diepgang en body dan je misschien van Duitse wijn gewend bent, maar die altijd hun betrouwbare karakter behouden. Door grootschalige aanpak en efficiënte manier van werken slaagt Naegele erin de kosten laag te houden en de kwaliteit verrassend hoog. Sterker, je vindt in de omgeving niet snel betere wijn voor zijn prijs!

Het bewijs: elk jaar valt Naegele opnieuw in de prijzen. Hun rosé behoort tot de beste 20 van Duitsland, de Rieslings ‘Hambacher Römmerbrunnen’ en ‘Am Kirchenberg’ wonnen zilver bij de Vinum Riesling Champion 2022 en ook de Grauburgunders ‘Am Heidengraben’ en ‘Chronos Cuvée’ pakten een tweede prijs bij de Meininger Pinot-Preis 2021. En niet te vergeten de Goldener Kammerpreize voor de Riesling trocken en Weisser Burgunder 2021. Zum entdecken!

www.naegele-wein.de

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het