Conte Emo Capodilista La Montecchia - Veneto

Je vindt dit wijnhuis ten oosten van Padova, zo’n 40 kilometer landinwaarts vanaf Venetië. In een glooiend landschap op de grens van regionaal park Colli Euganei. La Montecchia is de naam van de heuvel waarop het historische landgoed ligt en dat is al sinds de Middeleeuwen in handen van dezelfde familie.

Des te rijker de geschiedenis, des te uitbundiger de naam. Laat dat maar aan de Italianen over. Voluit hebben we het hier over: Conte Emo Capodilista La Montecchia. De achternaam van de oprichters van dit familiebedrijf is te overzien: Emo. De historie van dit wijnhuis zit iets gecompliceerder in elkaar.

Historie
De familie Emo is een van de oprichters van de Republiek van Venetië, La Serenissima. Deze soevereine staat en maritieme republiek bestond van 697 tot 1797 en was een handelsmacht die overzeese eigendommen had in huidige landen als Kroatië, Slovenië, Montenegro, Griekenland, Albanië en Cyprus. Angelo Emo was de laatste grote admiraal van die tijd, die in 1785 met zijn vloot Tunesië bombardeerde. Niet veel later trouwde Leonardo Emo met Beatrice Capodilista, haar achternaam werd toegevoegd aan de familienaam. Nog voor die tijd, rond de 15e eeuw, startten de Emo’s al met wijn maken. Inmiddels zijn we 22 generaties verder. Giordano Emo is de huidige eigenaar en runt het estate.

Venetiaanse villa uit 1580
La Montecchia is een landgoed met een Venetiaanse villa uit 1580, een indrukwekkende kasteeltuin, bossen en wijngaarden op hetzelfde terrein. Het uitzicht op het Parco Regionale dei Colli Euganei is fenomenaal. De villa is te bezoeken voor een uitgebreide rondleiding én er kunnen kamers gehuurd worden voor luxueuze vakanties. In de villa vind je een eeuwenoude fresco die de oogsttijd uitbeeldt als historisch bewijs. Helemaal in stijl grenst direct aan het landgoed de gelijknamige golfbaan met Michelinster-restaurant. Maar uiteindelijk gaat het (ons) om de wijn.

In de prijzen
La Montecchia bevindt zich in de wijnregio Veneto, een enorm gebied met beroemde subregio’s. Denk aan Prosecco, Soave en Valpolicella met vele DOC’s en DOCG’s. La Montecchia voert voor haar witte wijnen de kwaliteitslabels: IGT delle Venezie en Colli Euganei DOC. Aangevuld met een eigen Prosecco DOC Spumante Brut. Voor rood geldt Veneto IGT en een enkele Rosso Tavola (rode tafelwijn). Maar vergis je niet! Vergelijk het met de Super Tuscans, internationale blends uit Toscane die tot de beste wijnen ter wereld behoren. Vele van La Montecchia’s rode wijnen ontvingen prijzen van Tre Bicchieri en Robert Parker jr. plaatst hun Ca’Emo in de lijst van ‘World’s Great Wine Values’.

Onbetwiste publiekslieveling
De oorzaak voor deze bescheiden kwaliteitsaanduidingen zijn de druivenrassen die La Montecchia verbouwt en gebruikt. Merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, carmenère, raboso en de legendarische turca-turchetta (een druivenras dat zijn oorsprong vindt in de Franse Savoie en bekend staat onder de naam douce noir of corbeau). Zeker met die laatste val je als wijnmaker buiten de regels van de streek en ‘degradeert’ je wijn tot tafelwijn. Hoe goed hij ook is.

Ca’Emo is de huiswijn van La Montecchia en de onbetwiste publiekslieveling. Een blend van drie bekende Franse druivenrassen, aangevuld met de lokale raboso. Deze heeft de maker na de oogst in november eerst nog kort laten drogen (appassito) voor wat meer diepgang en vulling. Een must-try!

lamontecchia.it

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het