La Montecchia Godimondo Cabernet Franc Veneto IGT
Eerste indruk
Een kleur om bij weg te dromen. Scharlakenrood met een spoortje dakpanbruin. Nee, niks om je zorgen over te maken. De wijn heeft er al een paar jaartjes rijping op zitten, compleet normaal. Rijp en toch fris rood en zwart fruit, wat balsamico. Op de achtergrond een herfstige boswandeling over natte bladeren en de verwarmende geur van zwarte thee. Een wijn die je kan voelen, met een fijn schurende structuur. De smaak van sappige kersen en vroegrijpe bramen. Een cabernet franc in een strakke, ongepolijste stijl zonder de groene paprika die je in de Loire nog weleens tegenkomt. Puur, oprecht en zeer stijlvol.
Het verhaal achter de wijn
Cabernet franc in Italië, hoe zit dat precies? Giacomo Tachis is de godfather van de Super Tuscans, die hij in de jaren ‘60 en ‘70 voor Piero Antinori maakte. Rode wijnen uit Italië gemaakt met een deel Franse druiven. Hij bracht cabernet sauvignon en cabernet franc naar Toscane en blendde die met bijvoorbeeld sangiovese. Maar Sassicaia was zijn eerste claim-to-fame, een blend van cabernet sauvignon en cabernet franc die Tachis maakte voor de oom van Antinori, Marchese Mario Incisa della Rocchetta. Tachis overleed in februari 2019 op 82-jarige leeftijd, zijn werk leeft verder. Dat bewijst deze Godimondo.
Godimondo is de legendarische bijnaam van Sigismondo Capodilista, een archetypische renaissance-heer die alles uit het leven haalde en in Villa Emo Capodilista woonde.
Heerlijk met
Past bij (bijna) elke gang. Koel serveren en dan heb je een fijne begeleider van vis en vlees.
Producent
Conte Emo Capodilista La Montecchia
Details
Land | Itali |
---|---|
Regio | Veneto |
Appellatie | Rosso Veneto IGT |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Cabernet franc |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | Geen, RVS en beton |
Alcoholpercentage | 12,5 % |
Serveertemperatuur | 16-18°C |