Chateau Montelena Winery - Napa Valley

Bo Barrett

Het is misschien wel het meest tot de verbeelding sprekende wijnhuis in de 'nieuwe' wereld: Chateau Montelena Winery. De geschiedenis van deze wijnmakerij is al vanaf de start in 1882 bijzonder, met als onbetwist hoogtepunt de ‘Judgement of Paris’ in 1976. Uitzonderlijk blijven hun wijnen tot op de dag van vandaag.

Historische wijnproeverij

De Tasting van 1976, ook bekend als het Oordeel van Parijs, was een wijnwedstrijd die op 24 mei 1976 in Parijs werd georganiseerd door Steven Spurrier, een Britse wijnhandelaar en zijn collega Patricia Gallagher, waarbij Franse juryleden twee blinde proeverijen uitvoerden: één van Chardonnays van topkwaliteit en een andere van rode Bordeaux-wijnen uit Frankrijk en Cabernet Sauvignon-wijnen uit Californië. Een Californische wijn scoorde het beste in elke categorie, wat voor tumult zorgde aangezien Frankrijk algemeen werd beschouwd als de belangrijkste producent van 's werelds beste wijnen.

Uniek vanaf het begin

Chateau Montelena Winery heette oorspronkelijk A.L. Tubbs winery, naar de oprichter, succesvol zakenman en senator uit San Francisco. Hij had de ambitie om in Napa Valley, Californische wijnen van wereldklasse te maken. Enkele kilometers ten noorden van Calistoga, aan de voet van Mount Saint Helena vond hij daarvoor de ideale plek. De winery dateert van 1888. En in tegenstelling tot andere wijnbedrijven uit deze periode was het gebouw niet van hout maar van steen. Het chateau kreeg dikke muren en werd deels gebouwd in een heuvel om temperatuurwisselingen te beperken.

Chinese tuin

Na de Drooglegging in 1933 kreeg de kleinzoon van Tubbs Chapin het bedrijf weer in beweging. Hij oogstte, maakte wat wijn, verkocht druiven aan andere wijnhuizen en aan hobbywijnmakers. In 1940 doopte hij het wijnhuis: Chateau Montelena Winery.
Na zijn dood in 1947 werd het stil. Decennialang lag het chateau er verlaten bij. De familie Tubbs verkocht het chateau in 1958 aan Yort Wing Frank, elektrisch ingenieur uit Hong Kong, en zijn vrouw Jeanie. Zij zochten een omgeving waar zij van hun pensioen konden genieten. De winery inspireerde Yort hij liet een meer graven en een prachtige Chinese tuin aanleggen. Jade Lake is een van de mooiste natuurreservaten in Napa Valley met een keur aan flora en fauna. En de wijn?

De wederopstand

Pas met de komst van Jim Barrett in de vroege jaren zeventig, kreeg de onderneming weer een serieus gezicht. Onder zijn leiding werden wijngaarden gerooid en herbeplant, de wijnmakerij werd met moderne techniek uitgerust. Barrett stelde een team samen voor wijngaarden en wijnmakerij en rustte niet voordat hij de beste druiven in Napa kweekte. In 1972 werd voor het eerst weer wijn gemaakt. Montelena is met zoon Bo Barrett aan het roer, een gevierd familiewijnbedrijf dat uitblinkt door kwaliteit en smaak.

Dubbel en dwars

De wijnen van Montelena zijn stuk voor stuk bijzonder, ze zijn intens en elegant.  Naarmate de wijnen ouder worden winnen ze aan karakter en verfijning. Je vindt er de (voordehandliggende): cabernet sauvignon, zinfandel en petite syrah, maar ook cabernet franc voor rood. En uiteraard de chardonnay, sauvignon blanc late harvest én droog en een verrassende riesling.

www.montelena.com

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het