Le Salette - Valpolicella

Italië, wijnland om nooit op uitgekeken te raken. Zoveel wijn, zoveel druivenrassen, zoveel mooie verhalen. Zoals bij Le Salette Azienda Agricola. Ingeklemd tussen het Gardameer en Verona wordt daar al generaties lang het prachtigste rood gemaakt.

En ook nog wat weelderig wit en ruisend rosé. Maar daarover later meer. Le Salette vind je in de heuvels van het noord-Italiaanse plaatsje Fumane, zo’n 20 autominuten ten noorden van de stad Verona, in het wijngebied Valpolicella.

Ideale situatie

Valpolicella is een ideaal gelegen wijngebied in de provincie Verona. De heuvelgebieden aan de voet ten westen en noorden van de Alpen beschermen het tegen ijzige kou uit noord-Europa. Het nabijgelegen Gardameer tempert tegen de zomerhitte. Hét klimaat voor druiven én olijfbomen.

Lokale druivenrassen

Le Salette heeft 20 hectaren wijngaard, verspreid over vier locaties in de Valpolicella Classica DOC-regio. Bijzonder: de druivenstokken groeien er vaak nog aan traditionele pergola’s, bekende druivenrassen corvina, rondinella en molinara. En ook rassen met minder bekende, lokale namen: corvinone, oseleta en croatina. En als je je afvraagt: waar ken ik die ook weer van? Dan zit je goed: Amarone!

Over Amarone

Amarone is één van de bekendste Italiaanse wijnen, wereldwijd vermaard om de zwoele rijkheid en ronkende rijpheid van donkerrood tot bijna zwart fruit. Door druiven na de oogst te laten drogen op rieten matten, concentreert het suikergehalte en loopt het alcoholgehalte op tot 15% en meer. De absolute top-Amarone van La Salette is de Pergole Vece, van druiven uit drie geselecteerde wijngaarden en druivenstokken van minstens 20 jaar oud. Na handmatige oogst drogen de druiven vijf maanden, na vergisting rijpt de wijn 30 maanden in barriques en nog eens acht in de fles. Deze klasbak maken ze alleen in de beste oogstjaren, en staat meteen garant voor 30 jaar bewaarpotentieel.

Uitgelezen tip

Daarnaast maakt La Salette ook Ripasso, waarbij de schillen van de Amarone worden hergebruikt voor Ripasso: 'gepasseerd'. Uitgelezen tip in het geval je een wijn wilt met een Amarone-touch, voor een vriendelijk budget.

Avontuurlijke wijndrinker

La Salette heeft meer licht-verteerbare wijnen in het assortiment zoals Valpolicella Classico. Die gaat al een half jaar na de oogst fris en fruitig de fles in. En een rosé van 100 procent molinara, prima bij vis en antipasti. Om de serie te completeren is er Cesare Passito Bianco, witte dessertwijn van semi-gedroogde druiven, en twee soorten Recioto, lekkere zoete, rode dessertwijn voor bij nagerechten met fruit, chocoladetaart, ijs, pudding en noten...

www.lesalette.it

De wijnen van dit wijnhuis:

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het