Giannitessari - Verona

Tussen Verona en het iets noordelijker gelegen Vicenza, ligt het Italiaanse wijnhuis Giannitessari. Het is gebouwd op de expressie van drie omliggende terroirs, elk met zijn eigen kenmerken, elk met geheel eigen wijnen. Aan de basis van dit geografische drieluik ligt één en dezelfde passie: wijn.

Giannitessari is het wijnbedrijf van de familie Tessari, onder leiding van Gianni. Iets preciezer aangegeven, bevindt het wijnhuis zich in Roncà, in het hart van de Alpone-vallei in de provincie Verona.

Drie terroirs, drie soorten wijn

De grootse Soave, weerspiegelt de vulkanische ondergrond van de kleigronden, de uitgebalanceerde rode wijnen komen van het Berici-heuvelgebied en de mousserende Lessini Durello met zijn mineraliteit en finesse stamtvan de Monte Lessini. Dat is het drieluik, kort samengevat per terroir. Zoals je vaker ziet bij Italiaanse wijnmakers: houdt men vast aan traditionele richtlijnen én is men tegelijkertijd altijd op zoek naar innovatie.

In 1963 zag Gianni het levenslicht in Brognoligo di Monteforte d’Alpone, prachtige plaatsnaam en… de gemeente met de hoogste dichtheid aan druivenstokken in Italië. Gianni begon al heel jong te werken in de wijngaarden van zijn familie. Een paar hectaren, met alleen garganega. Na zijn agrarische opleiding ging hij in de wijnkelder aan de slag om te experimenteren, gedreven door wat geen boek je leren kan: passie, nieuwsgierigheid en de wil om nieuwe dingen te ontdekken.

Veelheid aan prijzen

Begin jaren 80 begon hij het avontuur met zijn boer die hun Soaves op de wereldmarkt zou brengen. Het waren jaren van groot succes voor de Italiaanse wijn. Maar de weg naar succes wordt alleen bewandeld door compromisloos streven naar kwaliteit. Voor die enkelingen die zich daaraan hielden, gingen alle deuren open. Gianni en zijn wijnen kunnen bogen op alleen al 14 keer Tre Bicchieri, de hoogste beoordeling door Gambero Rosso.

Nieuwe uitdaging

Het bewerken van verschillende wijngaarden met uiteenlopende terroirs was en is een uitdaging. Inmiddels gaat het om 55 hectaren in drie DOC’s: Roncà, Soave en Sarego. In de moderne wijnkelder van 7.000 vierkante meter produceert Giannitessari zo’n 350 duizend flessen per jaar, verdeeld over 15 soorten wijn. Gianni ziet zichzelf als een beeldhouwer met een groot blok marmer die precies weet wáár in dat ruwe materiaal het kunstwerk verborgen zit en dat alleen door hem bevrijd kan worden. Zo werkt hij aan zijn wijn, ziet het potentieel van het land en de druiven en haalt daar het maximale uit. Waarvan akte.

giannitessari.wine

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het