Domaine de la Perdrix - Roussillon

Een familiewijnhuis, opgericht in 1821, aan de voet van de Franse Pyreneeën, met een weergaloos uitzicht over de kustvlakte van Roussillon. Domaine de la Perdrix verbouwt 32 hectare aan wijngaarden in en om Trouillas, in het hart van de regio Aspres, vijftien kilometer ten zuiden van Perpignan, op een druivenworp afstand van Catalonië, Spanje.

Geschiedenis

In de beginjaren is het wijnhuis een gemengd boerenbedrijf, met 25 hectaren druiven, fruit, groente en ... paarden. De wijnkelder van de familie is de eerste in die plaats maar al vanaf 1827 gaan de druiven direct naar de nieuwe wijnkelder van de plaatselijke coöperatie. Veel verandert in de jaren daarna niet. In 1997 treedt André Gil aan die zich bekwaamt in het vak van wijnmaker. De oude kelder wordt in ere hersteld en van de coöperatie wordt afscheid genomen. De eerste eigen productie van zo’n 25 duizend flessen in acht verschillende uitvoeringen (droog én zoet) in 2000 is een hoogtepunt. In 2007 neemt André het bedrijf over van de familie Janicot, die een belang houdt. Even buiten Trouillas wordt een nieuw wijnbedrijf opgebouwd, kwaliteit en kwantiteit worden vergroot. In 2016 vliegen zo’n 140 duizend Patrijzen (Perdrix) de wijnmakerij uit. André en Virginie Gil zijn de drijvende krachten achter dit klassieke wijnbedrijf in de Roussillon.

Regio

De wijngaarden van Domaine de la Perdrix liggen verspreid over een lappendeken van kavels. Ze liggen verschillend ten opzichte van de zon, op uiteenlopende hoogtes en met wisselende microklimaten. Deze diversiteit helpt de essentie van Aspres te vertalen in zijn wijnen. Met een open oog voor de natuur en de jaarlijke cyclus van de seizoenen wordt hier uitstekende wijn gemaakt. En dat terwijl de regio heet en gortdroog is, Aspres is in het Catalaans: droog land. Met als gevolg dat de druivenstokken hier extra hard moeten werken, de wortels moeten diep de aarde in voor voedingsstoffen. De oogsten zijn relatief laag, maar de opbrengst is van een geconcentreerde, zeer hoge kwaliteit. De intense hitte van de dag wordt gelukkig getemperd door de Tramontane, de frisse wind uit de Pyreneeën. Hij zorgt voor gezonde druiven en aromatische complexiteit.

Natuur

Rondom de wijngaarden vind je een ruige en goed bewaard gebleven biodiversiteit. Met bossen en struiken, olijfbomen, kurkeiken en amandelbomen. Het beschermen van deze natuurlijke omgeving is voorwaarde voor de druiven om het volle potentieel uit het terroir te halen. Domaine de la Perdrix heeft in 2018 de overstap gemaakt naar biologisch wijnbedrijf en heeft door toewijding en respect voor de natuur inmiddels de certificatie op zak.

Wijnen

Vooralsnog starten we ons avontuur in dit wijnhuis met een drietal wijnen: rouge et blanc ‘Joseph Sébastien Pons’. De rode is een sappige en stevige Côtes-du-Roussillon van syrah, carignan, mourvèdre en grenache noir. En die is er ook op magnum! De witte een stoere houtgerijpte van grenache blanc, macabeu en roussanne. Dan is er de rode Perdrix t20, met de ‘t’ van tradition. Een puur op het fruit gemaakte blend van syrah, grenache noir, mourvèdre en carignan. Ten slotte zijn er de twee zoete wijnen, waar de streek om bekend staat: Muscat de Rivesaltes en Rivesaltes Ambré.

www.domaine-perdrix.net

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het