Le Calcinaie Chianti Colli Senesi

Eerste indruk

Licht robijnrood, typisch Chianti: met rood fruit, de geur van ijzer, wat herfstige tonen. Er bovenop speculaaskruiden en gewelde rozijnen: appelkruimeltaart! Elegant en sappig, in het begin verwacht je geen wijn met 14,5% - later dienen de zoetheid en diepte van een hoger alcoholpercentage zich wel degelijk aan. Maar dat is totaal geen bezwaar bij deze wijn. Een rijpe, ronde najaarswijn. Deze gespierde Chianti is gemaakt van 20 tot 50 jaar oude druivenstokken die gecertificeerd biologisch worden geteeld. Saillant detail, in 2021 had Italië het grootste aandeel biologische wijngaarden ter wereld. Maar liefst 15 procent. Qua hectaren staat het land op plaats drie, achter Spanje en Frankrijk. Trouwens, driekwart van alle biologische wijngaarden in de wereld ligt in deze drie Europese landen.

Het verhaal achter de wijn

Colli Senesi is een van Chianti’s zeven subzones en vind je aan de zuidwestkant ervan. Een deel loopt noordwaarts door tot aan San Gimignano, waar de enige witte Toscaanse DOCG wordt gemaakt van vernaccia. De gehele Colli Senesi DOCG profiteert van verkoeling door de aanhoudende Middellandse zeewind. Een ideaal gebied met een relatief mild klimaat en voldoende zonuren. De beste wijngaarden hebben een ondergrond van arme zandbodems met goede drainage. Niet iedereen beschikt over zulke condities, vandaar dat de kwaliteit van Colli Senesi-wijn wisselend is. Gelukkig heeft Tenuta Le Calcinaie de juiste grond onder de voeten én een wijnmaker, Simone Santini, die zijn hele leven wijdt aan het zorgen voor de juiste condities en het verzorgen van zijn druiven. Laat je overtuigen in onze wijnkelders.

Heerlijk met

de klassieke combinatie: koude vleeswaren en worsten, Toscaanse primi piatti als penne met porcini, stevige tomaten- of groentesoep, en jonge tot belegen kazen.

Details
Land Italië
Regio Chianti Colli Senesi (Toscane)
Appellatie Chianti Colli Senesi DOCG
Soort Witte wijn (droog)
Druif Vernaccia
Oogst Handgeplukt
Houtlagering deels in acacia, deels in eiken
Alcoholpercentage 14,5 %
Serveertemperatuur 16-18°C
Jaargang 2021
Het best op dronk Nu tot 7 jaar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het