La Montecchia Ca’Emo Rosso Veneto IGT
Eerste indruk
Deze robijnrode blend pakt je vanaf het eerste moment, met intense geuren van rijp donker fruit. Je ruikt bramen, pruimen, zwarte bessen, aardbeienjam en vijgen. Erachter verscholen iets van drop en Italiaanse worst. De smaak is zacht, intens en puur met fijne, ontwikkelde tannines. Speels en verkwikkend met een uitgekiende balans tussen alles wat een rode wijn zo plezierig maakt.
In deze regio maakten ze van oudsher lichte, makkelijk drinkbare wijnen als verfrissing na een dag hard werken. Als ‘huiswijn’ van La Montecchia is de Ca’Emo met diezelfde stijl in gedachte ontwikkeld. Niet helemaal gelijk, want deze rode loopt in de pas met moderne smaak, de invloed van het klimaat en de manier waarop we nu werken. Waarbij wijn niet langer als dorstlesser na de arbeid geldt, maar veel meer als moment van ontspanning.
Het verhaal achter de wijn
Een van de geheimen van wijn uit Veneto is appassimento, het drogen van geoogste druiven zoals je dat kent van Amarone en Recioto. Een methode die het vocht uit druiven laat verdampen en het suikerniveau maximaal concentreert. Het geeft een ongekende rijkheid aan wijnen.
Dat trucje hebben ze bij Ca’Emo heel subtiel toegepast. Door de raboso-druiven (slechts vijf procent van de blend) kort te laten drogen krijgt de wijn net dat beetje zwoelte, diepte en lengte mee om het naar nog grotere hoogten te tillen.
Door Robert Parker jr. opgenomen in de lijst van ‘World’s Great Wine Values’.
Heerlijk met
salumi (koude vleeswaren), rijke voorgerechten en diverse vleesgerechten.
Producent
Conte Emo Capodilista La Montecchia
Details
Land | Itali |
---|---|
Regio | Veneto |
Appellatie | Rosso Veneto IGT |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Merlot (40%), cabernet franc (30%), cabernet sauvignon (25%), raboso (5%) |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | 12 maanden in Slavonisch eiken van 20 en 40 hl, en in gebruikte barriques |
Alcoholpercentage | 13,5 % |
Serveertemperatuur | 16-18°C |