Finca El Otero

Eerste indruk
Een authentieke, gespierde Ribera met het temperament van een volbloed renpaard. Zo eentje die afstandelijk lijkt maar in de praktijk verrassend aaibaar is. Als wijn: intens en romig met zwart fruit en een ingehouden structuur. Een eerste geur van rijpe zwarte bessen en cassis, tabaksblad, witte peper, nootmuskaat en drop. Gevolgd door cederhout, mokka, koffie en die specifieke geur van bosgrond. Deze rode Spanjaard is vol, hartig en wijn-spijsvriendelijk met een zachte, elegante start, een soepel, vlezig middendeel en een plezierige, gebalanceerde afdronk doordrenkt van specerijen en balsamico. Perfect om nu van te genieten, maar met een enorm bewaarpotentieel.

Het verhaal achter de wijn
Klassiek Ribera van een unieke wijngaard. Een perceel met tempranillo (tinta de país) op droge, weinig vruchtbare hellingen van langzaam geërodeerde klei en zand op een hoogte van 850 meter. De perfecte plek voor de stijl die Áster zoekt.
De oogst begint doorgaans medio oktober waarbij de plukkers de druiven in kratjes van 20 kilo verzamelen voordat ze op de sorteertafel optisch gecontroleerd worden. De gekneusde druiven krijgen een week lang een koud bad in het vrijgekomen sap. Dit helpt de aroma’s en kleuren naar voren te brengen. In Frans eiken gaat de wijn van appelzuur naar melkzuur (malo) en blijft daar 72 dagen in, terwijl wekelijks de uitgewerkte gistcellen worden omgeroerd (battonage). Hierna rijpt de wijn nog eens 16 maanden in Frans eiken. De beste 85 vaten worden geselecteerd om de fles in te gaan als Finca El Otero.

Heerlijk met
geroosterde groenten, rood vlees, geroosterd lamsvlees en gerijpte kazen.

Producent
Bodega Áster (La Rioja Alta, Rioja)

Details

Land Spanje
Regio Ribera del Duero
Appellatie Ribera del Duero DO
Soort Rode wijn (droog)
Druif Tempranillo
Oogst Handmatig
Houtlagering 16 maanden op Franse eiken vaten
Alcoholpercentage 15 %
Serveertemperatuur 16-18°C

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het