Weingut Toni Hartl - Neusiedlersee

Al vrij snel nadat Toni Hartl in 1996 zijn wijngaarden aanplantte, won hij prijzen als beste wijnmaker, voor beste rode wijn. Dát trok wereldwijde aandacht, met name van het befaamde Domaine de la Romanée-Conti!

Wát? Romanée-Conti, de beroemdste rode Bourgogne ter wereld? Wilde hun wijnmaker van een Oostenrijkse collega weten hoe die een pinot noir maakte die kenners durfden te vergelijken met zijn wijnen? Die man moest hij ontmoeten, en zo geschiedde.

Twee gebieden, zes locaties

Toni Hartl bouwde zijn wijnbedrijf op vanuit het niets, in en om Purbach, aan de westelijke oever van de Neusiedlersee. De wijnstokken in Purbach staan op vier locaties, op de zuidelijke hellingen van de Leithaberg: Rosenberg, Eisner, Edelgraben en Thenau, waar ze optimaal profiteren van de zon. Naast de wijngaarden in Purbach, beheert Hartl de oude familiewijngaarden in het oosten van de Thermenregion. De locaties Goldberg en Reysenperg liggen er in alle rust bij, wat verder weg van de bewoonde wereld. In dit landschap groeide Toni op en beleefde zijn jongensavonturen.

Rust en geduld

Op beide locaties is het klimaat ideaal om druiven te verbouwen, het is prachtig en plezierig wonen, leven en werken. Toni voelt zich verplicht om zo goed mogelijk met de natuur te werken in de overtuiging dat alleen zo de mooiste wijnen kunnen ontstaan. In 2005 stapte hij consequent over op biologische wijnbouw. Zo creëerden de Hartls tegelijkertijd voor zichzelf de rust en het geduld om zich te kunnen concentreren op wat echt belangrijk is. Het maken van herkenbare, tijdloze wijnen van oorspronkelijke druivenrassen.

Beste wijnmaker

Het credo van Weingut Hartl: 'Om te verrassen met unieke creaties. Opwindend, complex, elegant en bovenal, authentiek.' Het is nogal een belofte! Maar ze wordt waargemaakt. In 2003 won zijn Cuvée Inkognito 2001 de prijs van beste rode wijn van het jaar, een internationale waardering tijdens de ‘Grand Prix Dégustation’ van de Hamburger Wein Salons en in 2016 koos een Oostenrijkse organisatie van restaurants uit een totaal van 1.300 wijnmakers Toni Hartl als beste van dat jaar!

Het aanbod van Weingut Toni Hartl is groot: van rood tot wit, van rosé tot mousserend, van zoet tot oranje. Gemaakt van oorspronkelijke druivenrassen: zweigelt, blaufränkisch en grüner veltliner en ook syrah, chardonnay en de beroemde pinot noir. Alles in de opvallend vormgegeven flessen en uiteenlopende prijsklassen, van populair tot exclusief.

www.toni-hartl.at

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het