Vigneti Radica - Abruzzo

Het Italiaanse wijnhuis Azienda Agricola Giacomo Radica ligt in de provincie Chieti enkele kilometers landinwaarts van de Adriatische kust, even boven Rome, recht tegenover de Montenegrijnse hoofdstad Dubrovnik aan de overkant van het water. Capiche?

De geschiedenis van dit wijnhuis voert terug naar de jaren vijftig, toen grootvader Rocco zijn eerste wijngaard in het plaatsje Tollo begon te bewerken. In het begin ging het om tafeldruiven, wijn maakte hij alleen voor vrienden en familie. Maar hij had succes, kocht meer land en alleen nog om druiven voor de wijnproductie te verbouwen. Hij geloofde heilig in de potentie van wijn uit de Abruzzen, daar gaat het hier over.

Vader op zoon

Rocco’s zoon Antonio werkte al van jongs af aan mee in de wijngaard en leerde zo de geheimen van het vak. In de jaren zeventig breidden ze uit en kregen Tenuta Nicate en Fara Filiorum Petri in bezit. In 2009 nam Antonio samen met zoons Giacomo en Rocco jr het familiebedrijf over.

Beste fruit

‘Om goede wijn te maken zijn drie factoren essentieel: perfecte druiven, geweldige wijnmakers en de beste technologie.’ Ziedaar het leitmotiv van Radica. De natuur geeft ze perfecte omstandigheden, de wijnmakers zijn nauwkeurig en gepassioneerd. Alle productiefases zijn tot in de puntjes gecontroleerd en worden continu gemonitord, Machinerieën en opslagmateriaal ten slotte zijn van hoge kwaliteit. De wijnmakerij is volledig geïntegreerd in het landschap. Bij Radica combineren ze traditionele materialen als lokaal gesteente en hout, met moderne en duurzame technologie als isolatie en zonnepanelen. Want: ‘Als je de natuur respecteert zal ze je belonen met haar beste fruit.’

Kleinste DOC

De wijngaarden beslaan 21 hectaren in de regio Abruzzen, verdeeld over drie locaties in de omgeving. Terreni di Tollo ligt in het gelijknamige plaatsje, op een kleine, ronde heuvel, 150 meter boven zeeniveau. Het heeft een eigen DOC, één van de kleinste van Italië: Tullum. Over vier hectaren wijngaard worden vier verschillende terroirwijnen gemaakt: van pinot grigio, pecorino, montepulciano d’Abruzzo en trebbiano. Meer naar de zon gericht zijn de wijngaarden van Feudi Ortonesi, iets buiten Tollo. Daar worden op basis van montepulciano twee rode wijnen gemaakt: Feudo di Lazzaretto en Valle d’Arielli.

Ten slotte is er Tenuta Nicante di Fara Filiorum Petri: veertien hectaren wijngaard in een dorpje aan de voet van de Maiella, 300 meter boven de zeespiegel. Deze hoogte, de kalkbodem en de ligging op het zuiden en oosten, vormen de gunstige locatie voor kwaliteitswijnen. Voor montepulciano d’Abruzzo, trebbiano d’Abruzzo, pecorino en pinot grigio. Perfecte wijnen in het lokale klimaat.

www.vignetiradica.it

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het