Ricci Curbastro - Franciacorta

Het wijnhuis van de familie Ricci Curbastro in Franciacorta, Italië is een klassiek voorbeeld van traditie en passie. Hier worden mousserende wijnen van hoge kwaliteit gemaakt van chardonnay, pinot noir en pinot blanc. Dat is dan weer niet typisch Italiaans. Soit.

De wijnregio Franciacorta beslaat 19 gemeenten in de Lombardije, provincie Brescia. Het ligt ingeklemd tussen de uitlopers van de Alpen in het oosten, de rivier de Oglio in het westen, het meer van Iseo in het noorden en de Po-vallei in het zuiden.

Strikte regels

De familie Ricci Curbastro “boert” er al sinds de dertiende eeuw. Op twee locaties in de buurt van Ravenna en een bij Brescia. Op totaal 27 hectaren wijngaard groeien hun druivenstokken, aangeplant volgens de moderne, strikte regels van wijn maken én die van de Consorzio Vini Franciacorta. Niet toevallig is de familie al sinds de oprichting in 1990 lid van deze regionale organisatie die het naleven van de reglementen rond de productie van Franciacorta-wijn garanderen en controleren.

Metodo classico

Goede wijn wordt hier al sinds de 16e eeuw gemaakt. Het eerste geschreven bewijs is van Libellus de Vino Mordaci, in 1570 op papier gezet door Gerolamo Conforto, arts te Brescia. Het is het meest bekende historische geschrift over wijn met ‘bubbels’ in Franciacorta en omschreven als “optimaal en prikkelend.”
Veel later, in 1967 werd deze kwaliteit door de wet erkend en vastgelegd als een DOC-wijn. Het wijnhuis Ricci Curbastro bezat die kwlificatie als eem van de eerste elf producenten die Franciacorta DOC maakten. Sinds 1995 mag de regio daar nog een letter aan toevoegen en prijkt sindsdien DOCG op de etiketten. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat vergisting in de fles voor Italiaanse mousserende wijn is toegestaan… inderdaad, de methode zoals gehanteerd in Champagne.

Revolutie in de kelder

Ondanks eeuwenoude tradities blijft de familie Ricci Curbastro bij de tijd. In 2002 vond een revolutie in de wijnkelder plaats. De oorspronkelijke kelder, in 1946 gebouwd door Riccardo en Evelina, werd uitgebreid tot liefst 23 keer de originele omvang. Die kelder is nog steeds het hart van de zaak. Door tot 15 meter diep verdiepingen te scheppen, is een klimaat van constante temperatuur en vochtigheid ontstaan. Het sap uit de druiven wordt hier door middel van zwaartekracht door het stelsel getransporteerd.

Zeven jaar flesrijping

De familie investeert al meer dan ruim tien jaar in het verfijnen van de ideale gisten voor hun Franciacorta. Met experiment en onderzoek, om smaak en houdbaarheid zoveel mogelijk te beheersen en te controleren. Er loopt een project om aan hun rode wijn carmenère toe te voegen, een druif die je er niet snel verwacht. Sinds 2008 mag dat in de Curtefranca Rosso DOC. Inmiddels heeft het een plekje naast cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot en barbera. Dus ja, naast mousserend vind je hier rood en wit binnen een tweetal appellaties. Het zwaartepunt ligt op de spumantes. Absolute hoogtepunt de Museum Release: drie varianten mousserende topwijn die pas worden vrijgegeven na zeven (7!) jaar flesrijping. Bijzonder.

www.riccicurbastro.it

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het