Nino Franco - Valdobbiadene

‘De meeste prosecco smaakt naar kauwgom die probeert wijn te worden’, schreef de bekende Aziatische wijnjournalist CH’NG Poh Tiong ooit. ‘Die van Nino Franco daarentegen, zijn compleet anders. Die hebben levendig fruit, structuur, balans, een lange afdronk en zijn uiterst verfrissend.’

Je vindt wijnhuis Nino Franco in noord-Italië, grofweg tussen Venetië en Trento. Letterlijk ín het plaatsje Valdobbiadene. Inderdaad, het heuvelgebied dat onlangs, samen met Conegliano, tot UNESCO-werelderfgoed is benoemd.

Superprosecco
Cantine Franco ging van vader op zoon, sinds 1919. Van Antonio, die al meteen begon met een kwaliteitsproduct neer te zetten, naar zijn zoon Giovanni, die de traditie voortzette en het bedrijf uitbouwde, tot zijn zoon Primo Franco, die het wijnhuis ingrijpend moderniseerde. Sterker nog, wat Primo betekende voor prosecco wordt door sommigen gezien als gelijk aan wat Piero Antinori and Angelo Gaia met hun visie en lef deden voor Toscane en Piemonte. Wow.

Oude klonen
Vanaf het moment dat Primo bij het bedrijf kwam, focuste hij zich op een precies kwaliteitsmodel dat hij tijdens zijn reizen en studie had leren kennen. Begin jaren negentig begon hij te experimenteren met nieuwe aanplanttechnieken en het gebruik van oude klonen (van het druivenras glera). Zijn vrouw Annalisa is zijn trouwe metgezel, die bijna al haar tijd toewijdt aan hun hotelvilla Barberina en ook dochter Silvia is actief in de onderneming. Zij richt zich op productie, strategie en verkoop.

Vierde generatie
Toen in 1966 Giovanni - zijn bijnaam Nino werd uiteindelijk de bedrijfsnaam - aan het bewind kwam werd er witte en rode wijn gemaakt. Die tijd is voorbij. Primo nam het in 1982 over en richtte zich volledig op mousserende wijnen. Sterker, hij was een van de eersten die de naam prosecco in Italië en later over de rest van de wereld promootte. Sinds 2006 is Silvia als vierde generatie toegetreden en in 2019 vierde Nino Franco het 100-jarig bestaan. Een prestatie van formaat.

Prijswinnend
Net als hun wijnen. Die slepen namelijk nogal wat prijzen binnen. Vier maal goud en éénmaal zilver bij de 2019 Champagne & Sparkling Wine World Champion Ships én 90 punten of meer (op een schaal van 100) voor al hun wijnen van de vermaarde wijnjournalist James Suckling. Om zo maar een paar vermeldingen te noemen.
Hun Grave di Stecca is het topmodel uit de serie. Bijzonder is dat Primo Franco deze wijn uit de DOCG Prosecco haalde. Een mooi verhaal: de proefcommissie van het consortium misten het typische karakter van de wijn in de jaargangen 2008 en 2009. Resultaat: geen certificering. Ten einde raad stuurden ze proefflessen op naar het ministerie van agricultuur in Rome. Die vonden dat de twee jaargangen wél de certificatie mochten ontvangen. Maar nu komt het, ondertussen hadden beide wijnen Tre Bicchieri (drie glaasjes, de hoogste notering) gekregen van het Italiaanse wijninstituut Gambero Rosso. Een voorbode van succes. Dus, dacht de wijnmaker, dan laat ik hem toch lekker uit de DOCG en kan ik hem vanaf nu gewoon maken zoals ik dat wil. Een prijswinnende sparkling wine was geboren!

In deze vrijheid maakt hij een unieke spumante van glera-druiven van een antieke, ommuurde, naar het zuiden gerichte wijngaard. Deze wijn is hun enige met een jaartal, wat de Fransen noemen een millésime. Oftewel, een wijn die alleen in de allerbeste jaren wordt geproduceerd.

www.ninofranco.it

De wijnen van dit wijnhuis:

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het