Murva Estate Wines - Friuli

Op nog geen tien kilometer van de Sloveense grensplaats Gorizia vind je Murva Estate Wines. We zijn in het Italiaanse Friuli. Ooit door de overheid aangewezen als dé ideale regio om witte wijn te produceren en tegenwoordig ook een hotspot voor oranje wijn. Eigenaars en oprichters Alberto Pelos en Renata Pizzulin houden het traditiegetrouw bij terroirgedreven witte wijnen en elegante rode.

Ze richtten het wijnhuis op in januari 2009. Het echtpaar stichtte eerst een gezin, met twee zoons, en plantten daarna in de Isonzovallei hun wijngaarden aan. In een gebied waar hun grootouders al druiven verbouwden, en vele generaties voor hen.

Elke wijngaard zijn eigen naam
Het begon met één bescheiden hectare, een jaar later volgde een tweede en nu heeft Murva iets meer dan vier hectaren aan wijnstokken staan. Zelfs binnen een compact gebied van slechts drie kilometer zijn de grondsoorten in die wijngaarden zeer uiteenlopend. Met afwisselend kalksteen, leem en klei verdeeld over hun zes wijngaarden. Zo heeft elk druivenras de beste plek om te groeien. Internationale druivenrassen als sauvignon blanc, chardonnay en pinot noir, en regionale als malvasia istriana, viarsa en refosco dal peduncolo rosso. Namen die direct de interesse wekken.
De wijngaarden zijn vernoemd naar de locatie. Vroeger gaven lokale boeren namen aan elke plek in het agriculturele landschap, die ze mondeling doorgaven. Pas later zag je die terug op topografische kaarten en eigendomspapieren. Door de namen van die wijngaarden op hun etiketten te vermelden, legt Murva het voortbestaan ervan voor de toekomst vast.

Klimaat en aroma’s
Het klimaat in de omgeving kent verschillende invloeden. De Adriatische zee zorgt voor warme, vochtige luchtstromen en voor de nodige regen. Gemiddeld 1350 mm per jaar. De Sciroccowinden uit het zuiden brengen een Mediterrane invloed als tegenhanger van het heersende landklimaat. Een ander soort wind is de Bora, uit het oosten, met een dominante invloed in de vallei door zijn sterke, droge en koele luchtstromen. Deze waait vooral van augustus tot oktober en draagt bij aan het behouden van de aromatische aspecten van wittewijndruiven.

Wijn met minimaal ingrijpen
‘Wijnen zijn ramen naar de wijngaard’, vinden ze bij Murva. Vrij vertaald: ‘Elke wijn weerspiegelt met wonderbaarlijke precisie wat de wijngaard zo genereus geeft.’ Elke wijn komt tot deze essentie door minimaal ingrijpen. Zij zeggen daarom: ‘Onze wijnen kun je natuurwijnen noemen.’ Daartoe moet je wel elke dag in de wijngaard zijn om te begrijpen wat die wijngaard nodig heeft. Bij Murva geen herbiciden en geen pesticiden, dus zonder nadelige gevolgen voor de wijnboer, de natuur én de consument.
Het geperste druivensap fermenteert en rijpt in stalen tanks en eikenhouten vaten. Ook in de wijnkelder wordt de wijn zoveel mogelijk met rust gelaten. Met lange rijpingstijden op de gistcellen (sur lies), niet gefilterd, twaalf maanden of meer rijping op de fles met een minimum aan sulfiet bij het bottelen. De witte wijnen komen na 24 maanden vrij voor de verkoop, de rode na 36 tot 48 maanden.

Murva maakt compromisloze, terroirgedreven witte en rode wijnen. Eerlijk, spatzuiver en met een heerlijke vertaling van het land via de druif naar de fles. Dikke tip.

Prijzen

• WineHunter (Merano): Teolis 2017, gouden medaille
• Guida AIS Vitae 2020: Melaris 2017, 4/5 takjes
• SlowWine 2020: Paladis 2017, ‘Grootse wijn'
• Guida Vini Buoni d’Italia: Melaris 2016, 4/5 sterren

www.murva.it

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het