Merryvale Vineyards - Napa Valley

Napa Valley en het centraal gelegen St. Helena vormen 'hart en ziel' van de wijnproductie. Merryvale Vineyards, gelegen aan de zuidkant van dit stadje, zijn onderdeel van de rijke geschiedenis van dit vermaarde Amerikaanse wijngebied.

St. Helena ligt ruim een uur rijden ten noorden van San Francisco, tussen Santa Rosa en Lake Berryessa. Links en rechts op de kaart, tussen de Grote Oceaan en de stad Sacramento ligt het wijnhuis Merryvale, actief sinds 1933.

Geschiedenis

Oprichter van Merryvale is Jack Riorda. Samen met partners bouwde hij Sunnyhill Winery later Sunny St. Helena Winery. Bijzonder is dat beroemde Napa Valley-pioniers, Peter en Robert Mondavi, hier met wijn experimenteerden. Eind jaren dertig produceerde het bedrijf bijna vier miljoen(!) liter bulkwijn per jaar. Daarna wisselde het wijnhuis enkele malen van eigenaar en soms werden de gebouwen alleen nog maar gebruikt voor wijnopslag. Pas in 1983 werd voor het eerst een rode tafelwijn gemaakt met de naam Merryvale. In 1986 kocht cult-wijnmaker Bill Harlan Sunny St. Helena, hij maakte er weer een succesvolle wijnmakerij van. In 1991 werd Jack Schlatter partner en werd het bedrijf Merryvale Vineyards. In 1996 werd de familie Schlatter eigenaar. In 2007 werd de wijnmakerij ingrijpend gerenoveerd. In 2008 werd René Schlatter CEO, het bedrijf was klaar voor een grote toekomst.

Expressieve wijnen

Sindsdien worden hier met veel succes typische Napa Valley-wijnen geproduceerd. De druiven komen van geselecteerde wijngaarden verspreid over ‘the valley’, conform de gedachte dat grote wijnen geboren worden in de wijngaard. Aandacht gaat daarom uit naar wijngaarden met de juiste eigenschappen, met een eigen microklimaat en op uitgelezen grondsoorten. Bij Merryvale wordt veel energie en kennis gestoken bij het selecteren van de druiven. Vaak worden slechts delen van een wijngaard of zelfs maar enkele rijen wijnstokken goed genoeg bevonden om tot wijn te promoveren. Alleen zó ontstaan de rijke, uitgebalanceerde en expressieve Merryvale-wijnen. Wijnen met intense smaken en zachte, soepele tannines, zoals ze het hier zelf graag omschrijven.

Breed scala

De wijnen van Merryvale zijn een beetje als de Amerikanen zelf: uitgesproken. En niet per se goedkoop, zoals de meeste wijnen uit Napa. We hebben het over wijnen voor de liefhebber. Over de Profile red van Merryvale, een Bordeaux-blend met bijna 15 procent alcohol en een breed palet geuren en smaken: drop, braam, framboos, donkere chocolade, zwarte olijven en balsamico, tijm en leer. Geïntegreerd eikenhout en fijne tannines maken deze wijn uitzonderlijk. Of neem zijn witte tegenhanger: de Silhouette Chardonnay die je met hints van verse amandelen, acacia en citrustonen, papaya, mango en perzik een exotische fruitmand voorzet. Intens, en tegelijkertijd fris en elegant.

Beide wijnen uit de Profile Collection vormen samen één van de vier Merryvale labels. Je hebt er de Merryvale Vineyards, Starmont Winery en Forward Kidd collecties. Deze  nieuwe kijk op Napa Valley, is de definitie van verfijning in Napa Valley.’ Het assortiment bestaat uit wijnen van één druivenras: cabernet sauvignon, merlot of cabernet franc. Ze komen ook in de blends terug. Pinot noir is er voor rood en rosé. Chardonnay en sauvignon blanc, pinot gris, viognier en zelfs riesling zien we terug in het “wit-assortiment”. Samenvattend: een riant aanbod, stuk voor stuk gemaakt met druiven uit alle hoeken van Napa Valley dus onmiskenbaar eigen voor de regio. Hou je van ‘bold and beautiful’? Reis naar Merryvale in Schiedam en neem de proef op de som.

www.merryvale.com

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het