Mendel Wines - Mendoza

Het Argentijnse Mendel Wines is een relatief nieuw wijnhuis. Architect Anabelle Sielecki en wijnmaker Roberto de la Mota richtten het in 2003 op. Doel: wijn maken van superieure kwaliteit die het karakter van de oude wijngaarden met malbec en cabernet sauvignon perfect tot uitdrukking brengen.

Het bedrijf mag jong zijn, de oorspronkelijke 15 hectares wijngaarden dateren al van 1926. Na de oprichting is daar nieuwe grond aan toegevoegd. Mendel leaset wijngaarden in verschillende delen van Mendoza.

Hoofdstad van de wijn

Mendel is gevestigd in Mendoza, de beroemd hoofdstad van de gelijknamige wijnregio in Argentinië, grenzend aan het Andes-gebergte, ter hoogte van en hemelsbreed niet ver van de Chileense hoofdstad Santiago. De wijngaarden van Mendel liggen gemiddeld rond de 1.000 meter boven zeeniveau.

Succesvolle samenwerking

Mendel Wines is het initiatief van architect Anabelle Sielecki en Roberto de la Mota. De la Mota werkt al sinds zijn 19e in Argentijnse wijngaarden. Onder andere als wijnmaker voor Bodegas Chandon. Ook lanceerde hij Cheval de los Andes, een joint-venture met het vermaarde Château Cheval Blanc uit Bordeaux. Behalve voor Mendel is hij ook nu nog consultant voor andere wijnhuizen. Een druk man, moeilijk af te remmen. Zelfs een ernstig auto-ongeluk in 2007 weerhield hem er niet van zijn ambities te blijven verwezenlijken. De samenwerking met Sielecki blijkt namelijk jaar na jaar zeer succesvol.

Eerbetoon

De naam van de estate komt van Anabelles vader, Mendel Sielecki. Hij emigreerde naar Argentinië en was succesvol in zaken. Mendel hield van de aangename dingen in het leven en was een groot liefhebber van topklasse wijnen. Je kunt Mendel wijnen een eerbetoon aan haar vader noemen.

Het klimaat

Mendoza kent een woestijnklimaat. Op 1.000 meter hoogte boven zeeniveau haalt het kwik ‘s zomers soms wel 35 graden, ‘s nachts koelt het af tot een aangename 17 graden Celsius in de zomer. Er valt weinig neerslag, minder dan 200 millimeter per jaar. De meeste neerslag valt in de zomer tussen november tot maart. De winters zijn koud, maar omdat het een droge periode is valt er nauwelijks sneeuw. Irrigeren is noodzakelijk en dat gebeurt op een unieke manier, zoals de oorspronkelijke bevolking in de regio dat al eeuwen doet.

Samen voor het beste

Roberto de la Mota heeft als wijnmaker een ogenschijnlijk makkelijke taak: het consistent leveren van klassiek gestructureerde wijnen met elegantie en finesse. Iets dat niet van alle Argentijnse wijn gezegd kan worden. Als gevestigde wijnfamilie produceren Sielecki en De la Mota zij aan zij wijnen die het karakter weergeven van de oude wijngaarden met malbec en cabernet sauvignon in Mendoza’s Luján de Cuyo.

Bij Mendel Wines controleren ze nauwkeurig elk detail van het ambachtelijk wijn maken. Van het kiezen van de beste stukken wijngaard en het plukken van de druiven, tot het vergisten in kleine tanks en het rijpen in de beste Franse eiken vaten. Zoals ze zelf zeggen: ‘Stokoude wijngaarden, gepassioneerde mensen, ervaring en vriendschap komen samen bij het maken van onze bijzondere wijnen.’


www.mendel.com.ar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het