Mailly Grand Cru - Champagne

Champagne. Een meer tot de verbeelding sprekende naam in de wereld van wijn is er niet. Bezongen en beschreven door de groten der aarde. Aanbeden en geroemd om zijn magie en ultieme bewijs van succes, klasse en feestelijkheid. Deze majesteit der mousserende wijnen stijgt qua naam en faam ver boven de rest uit.

Is dan alle Champagne beter dan welke andere mousserende wijn ter wereld ook? Zeker niet. Maar onder de hele groten behoort Champagne Mailly Grand Cru absoluut tot de top in het noord-Franse wijngebied. Sinds 1920 hebben ze de status ‘grand cru’ die nu onlosmakelijk deel uitmaakt van hun naam.

Alleen maar Grand Cru’s

Van de 319 wijnproducerende dorpen in Champagne zijn er slechts 17 met een Grand Cru. Eén daarvan is Mailly. De druiven in grand cru-wijngaarden zijn duur en worden bewaard voor de beste cuvées van het huis. Mailly Grand Cru is het enige wijnhuis in Champagne met uitsluitend grand cru wijngaarden.

Sinds de Middeleeuwen

De naam Mailly komt naar verluid van het Latijnse Malliusacum. Al vóór de bouw van de beroemde kathedraal van Reims, in de 13e eeuw, werden in de streek druiven verbouwd die uitstekende wijn opleverde. Vooral clerus en adel waardeerden de wijnen uit Mailly en sinds de Middeleeuwen sierde deze drank menig luxueus banket.

Van crash naar cash

Op de ravages van de eerste wereldoorlog volgde een wereldwijde depressie en makers van luxeproducten hadden het zwaar. Een groep jonge wijnmakers in Mailly richtte een samenwerkingsverband op, vastbesloten om rijke, expressieve wijnen te maken van druiven uit hun eigen grand cru-dorp. De basis voor het succes van Mailly was gelegd

Dappere mannen

De wijngaarden van Mailly Grand Cru beslaan 70 hectaren in het hart van natuurpark Montagne de Reims. Verdeeld over 480 percelen groeien daar twee van de drie toegestane champagnedruiven: pinot noir (75 procent) en chardonnay (25 procent). Behalve een unieke terroir hebben de meeste wijngaarden een noordelijke ligging, wat in Mailly zorgt voor subtiele, goed gebalanceerde wijnen. Om die 480 percelen te bewerken zijn dagelijks zo’n 80 druiventelers aan het werk. Stuk voor stuk nakomelingen van de mannen die in de jaren dertig durfden te ondernemen en samen het potentieel van Mailly optimaal wisten te benutten.

Het geheim zit ondergronds

Temidden van de met wijngaarden bedekte heuvels van Mailly ontdek je de hypermoderne glasconstructie van de wijnmakerij. Dat wil zeggen: het zichtbare gedeelte ervan. Het echte geheim van Mailly bevindt zich onder de grond. Hier, in zeven niveaus én in klassieke ‘crayères’, kelders uitgehouwen in het krijt wordt de champagne Mailly Grand Cru gemaakt.

Patent op: blanc de pinot noir

We hebben het hier over drie typen Champagne: classic cuvées (de basis, voor “elke” dag), composition parcellaires (gastronomische champagnes) en héritage (millésimes: de absolute top). Van elke type zijn weer meerdere variaties, van extra brut, rosé tot blanc de noirs en alle mogelijke variëteiten. Mailly blanc de noirs is al sinds jaren de referentiechampagne en die geschonken wordt in het bezoekerscentrum van Le Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC) in Reims. Sterker nog, Mailly heeft sinds 2017 zelfs patent op de naam: blanc de pinot noir. In de “gewone” blanc de noirs is namelijk ook die andere rode druif, pinot meunier, toegestaan en die gebruikt men (bewust) niet.

Door het unieke karakter van de Brut Grand Cru van ‘klein duimpje’ Mailly is deze geliefd bij vele sommeliers van sterrenzaken. Zij serveren hem graag als ‘champagne de maison’. De champagnes van Mailly zijn stuk voor stuk meesterwerken uit een geheel eigen terroir, met een lange, lange geschiedenis gecombineerd met modern vakmanschap. Santé.

www.champagne-mailly.com

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het