L'Aventure - Paso Robles

Hoe een Franse wijnmaker in Californië terechtkwam. Stephan Asseo was wijnmaker in Bordeaux maar tegen de regels die de AOC hem oplegde. Hang naar vernieuwing en vrijheid bracht hem uiteindelijk naar Paso Robles. Reis je mee?

Na zijn opleiding aan L'Ecole Oenologique de Macon in Bourgogne richt Stephan een wijnhuis op in Bordeaux: Domaine de Courteillac. We noteren 1982. In de loop van 15 jaar ontwikkelt hij zich tot een ambachtelijk wijnmaker met een nogal wilde reputatie. Hij wil meer dan is toegestaan. Zo wordt hij groot fan van een blend van cabernet sauvignon en syrah, nadat hij voor het eerst de cultwijn van Domaine Trevallon proeft. Maar dat mocht niet in Bordeaux. Tijd om het verderop te zoeken.

Hoe het avontuur begon
In 1998 verkoopt Stephan zijn wijndomein. Hij vertrekt uit Bordeaux en gaat samen met zijn vrouw Beatrice op wijnontdekkingsreis. De tocht gaat van Zuid-Afrika naar Libanon en van Argentinië tot Napa Valley. Stephan is onder de indruk van het unieke terroir van het west-Californische Paso Robles. Hier vindt hij de ideale plek, een domein van 50 hectare zacht glooiende heuvels. De kwaliteit en complexiteit van de bodem en de uitstekende drainage zijn fundamenteel voor de kwaliteit van de druiven en voor de wijnen die hij voor ogen heeft: L’Aventure was geboren, het avontuur kan beginnen.

Ondergrondse kelders
Met het oog op langzame rijping worden diep wortelende druivenstokken geselecteerd. Ze staan dicht op elkaar aangeplant, meer dan 800 stokken op één hectare. Een hi-tech irrigatiesysteem zorgt voor de optimale balans tussen water, zonlicht en aarde, met afzonderlijke bediening voor elke rij planten. Ook de wijnmakerij is state-of-the-art, in een combinatie van traditie en technologie. Sinds 2016 hebben ze hun eigen ondergrondse kelders, een lang gekoesterde wens. De natuurlijke koelte kost geen energie en de wijnen rijpen nog te beter, voornamelijk in Franse eiken vaten.

Regelmatig 94 tot 100 punten
Het bedrijf breidt zich steeds verder uit, dochter Chloe besluit in 2013 ook voor het avontuur te kiezen. Sterker nog, zij leidt vandaag de dag de gehele operatie. Inmiddels is de familie Asseo al 25 jaar in Paso Robles en leidde Stephans experimenteerdrang in combinatie met een productie-gedreven aanpak, tot wijnen met zeer hoge scores. Wijncritici als James Suckling en Jeb Dunnuck waarderen de wijnen van L’Aventure regelmatig met 94 tot 100 punten.

Bijzondere blends
Het assortiment beslaat elf wijnen, variërend van wit en rosé tot rood. Tot zover niets ongewoons. Maar Stephan speelt graag met het blenden van druivenrassen, voegt aan rode druiven gerust een witte toe of combineert Franse met Italiaanse druivenrassen. Ook experimenteert hij met verschillende manieren van rijpen en mengt die naar hartelust: Frans eiken, acacia, RVS of amforen - alles kan. Ten slotte een korte proefnotitie om je op weg te helpen, die van L’Aventure Optimus (syrah, cabernet sauvignon, petit verdot): zacht en rond, donker fruit, specerijen en zoute drop. Een diepe wijn in een klassieke stijl, met de spierballen van Paso Robles.

Zo zie je waar vrijheid om te denken en doen toe leidt. Ruimte voor grenzeloos vakmanschap.

aventurewine.com

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het