Heribert Boch - Moezel

Waar het water in frivole bochten meandert langs geaccidenteerde wanden, gesierd met een lappendeken van wijngaarden, waar de ene oever vaak steiler dan de ander is, zo steil soms dat druiven verbouwen haast onmogelijk lijkt, daar stroomt de Moezel…

Weingut Heribert Boch ligt aan één van die markante bochten die het pittoreske Moezelgebied doorsnijden, op maar 30 kilometer van de oude Romeinse stad Trier en het middeleeuwse stadje Bernkastel. Je bent in Trittenheim, aan de Moselweinstrasse. Dat zegt genoeg.

Rieslingland

Dit is rieslingland, thuis van de befaamde Duitse druif, die zich zo veelzijdig tot wijn laat promoveren. Van strakdroog en fris, tot weelderig zoet en alles daar tussenin. Op zijn minst bijzonder, en op zijn best het allermooiste dat de wereld te bieden heeft als het gaat om witte wijnen.

De familie Boch

Michael Boch nam in 1989 het wijnbedrijf van vader en naamgever Heribert over. Het meet slechts vijf hectaren aan wijngaarden, maar dat maakt de ligging in het gerenommeerde Trittenheimer Apotheke-deelgebied meer dan goed. Hij wist al vroeg dat hij de wijn in wilde. Al op zijn zestiende had hij zijn eigen “weinberg” en op zijn 21e was hij de jongste meesterwijnmaker van de streek. Sinds 1999 weet hij zijn vrouw Anne aan zijn zijde, zowel privé als zakelijk, en wordt het gezin gecompleteerd door de kinderen Maximiliaan en Laura.

Droog én zoet

Alles draait hier om de Riesling: in de Qualitätswein: gewoon goed, de Kabinett: slank en “spritzig”,  de Spätlese: elegant en sappig, en in de edelzoete  Auslese: voloptueus en om bij weg te dromen. Toch is er ook rosé en rood. Van spätburgunder (pinot noir), en verrassend genoeg, ook cabernet sauvignon en de lokale favorieten muller-thurgau, bacchus en kerner. Deze laatste is er in een droge én een zoete variant. Voor ons misschien “even wennen” maar ter plaatse helemaal thuis. Hoe dan ook: het proberen waard!

Kwaliteitsklassen

Typisch Duitse wijnbegrippen als Kabinett, Spätlese en Auslese heb je vast eerder gezien. Het zijn drie van de zes zo geheten: Prädikate, strenge eisen die hier aan de verschillende wijntypen worden gesteld. Dit systeem verzekert de kwaliteit van Duitse wijn, die de laatste jaren enorm in de lift zit en wat ons betreft veel meer ontdekt mag worden.

Weingut Heribert Boch, één van die kwaliteitsproducenten, is werkelijk prachtig gelegen, mooi om te bezoeken en vooral om er te verblijven. Dat kan, in hun eigen Gästehaus. Fijne wijnen proeven en romantisch overnachten op slechts drie-en-een-half uur rijden vanuit midden-Nederland. Doen.

weingut-boch.de

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het