Guillerault-Fargette - Sancerre

Dichtbij het wereldberoemde Sancerre vind je Crézancy en Sancerre, ook wel: "Crazy in Sancerre" want de heren achter dit wijnhuis maken er te gekke wijnen. Niet zo vreemd als je Gilles Guillerault heet, zoon bent van de oprichter die opgroeide in dit wijnbedrijf en hem naast zijn "partner in wine" Sébastien Fargette zet, die in Morgon bij Marcel Lapierre werkte.

Bij wie? Bij de fameuze grondlegger van de natuurwijnbeweging die daar in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon... voordat de trend hip was.

Minimale ingrepen

Maak kennis met Gilles Guillerault en de onmisbare Sébastien Fargette, die in 2000 toetrad na vijf jaar ervaring te hebben opgedaan in de Beaujolais. Zijn leerschool bij de ‘bende zonder sulfiet’ zie je terug in de manier waarop de twee wijnen maken. Met minimale ingrepen groeien hun druiven zo gezond mogelijk de rijpheid tegemoet. Want: ‘Het heeft miljoenen jaren geduurd voordat deze aarde gevormd werd en we doen alles wat we kunnen om het levend te houden en te laten ontwikkelen volgens de wetten van de natuur.’ Zo zie je tussen de druivenstokken het gras er lustig op los groeien, spontane vegetatie die de druiven ten goede komt. Chemische groeibevorderende middelen zijn taboe. Insecticides en middelen tegen schimmel: uit den boze. En gewasbeschermende middelen, minimaal. Hooguit een beetje koper of sulfiet als het écht moet.

Rood in de minderheid

Binnen de AOC Sancerre heeft dit domaine 21 hectares aan wijngaard tot zijn beschikking. De heren Guillerault en Fargette maken er wit, rosé en rood. Om de naam Sancerre te mogen voeren is wit van sauvignon blanc, en zijn rosé en rood – net als in de Bourgogne – van pinot noir. Rood is veruit in de minderheid, slechts 30 procent van de aanplant bestaat uit deze druif. Relatief iets meer dan gemiddeld in deze AOC. Sancerre ligt aan de Loire, op een heuveltop. Onderdeel van een kalksteenplateau, dat zich uitstrekt van de ‘white cliffs of Dover’ in Groot-Brittannië tot Chablis, Frankrijk. Dit draagt bij aan het specifieke palet van deze wijnen. Mineraal en met een lange levensduur. En een levendigheid die zo typisch is voor Sancerre én dus voor sauvignon blanc.

Ook houtgelagerd

Van de zes verschillende wijnen in het assortiment is er zowel van rood als van wit één houtgelagerde variant, beide twaalf maanden in Frans eiken. Bij wit is dat eerder uitzondering dan regel, in Sancerre. Het zal geen toeval zijn, gezien de historie van Fargette, dat de wijnmakers ook in de Beaujolais 2 hectares aan wijngaard hebben. Opvallend genoeg hebben ze daar de Rhône-druif viognier geïntroduceerd. De eerste wijnen daarvandaan hebben voor zover bekend het levenslicht nog niet gezien. Maar laten we eerlijk zijn, Sancerre is toch echt sauvignon-country. Respect voor het fruit. Is het oogsttijd, dan worden heel voorzichtig de rijpe druifjes geperst, met groot respect voor het fruit, om niets anders dan het pure sap over te houden. Met als resultaat in de wijnen aroma’s die zo mooi de kalkrijke ondergrond weerspiegelen, aangevuld met die van frisse citrusvruchten. Wil je dat zelf ervaren? Je bent van harte welkom in onze wijnkelders, waar deze wijnen liggen te shinen!

www.guillerault-fargette.fr

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het