Domaine Vuillemez - Bourgogne

De leden van de Zwitserse familie Vuillemez waren van huis uit horlogemakers. Toen ze verliefd werden op Bourgogne zetten ze de tijd stil. Met hun zo beroemde precisie begonnen ze er opwindende witte wijn van chardonnay te maken. Het resultaat is een sieraad voor oog, neus en mond.

Laten we beginnen met een wist-u-datje: minder dan één procent van alle Chardonnay in Bourgogne draagt ​​de naam Mâcon-Chardonnay. Domaine Vuillemez heeft liefst vier verschillende Chardonnay’s uit deze regionale appellatie.

Chardonnay uit Chardonnay
Mâcon-Chardonnay bestaat sinds 1937 en is slechts zo’n 230 hectare groot. Er staat alleen chardonnay aangeplant en volgens de specificatieregels uit 2005 verwijst de naam naar witte wijnen geteeld binnen een bepaald gebied in de dorpen Chardonnay, Ozenay, Plottes en Tournus. Je leest het goed: Chardonnay is dus ook een plaatsnaam. Je vindt het gebiedje tussen Mâcon in het zuiden en Chalon-sur-Saône in het noorden.

Experimenteren in een klassiek bolwerk
Domaine Vuillemez is een van de zeventien producenten binnen de appellatie. De wijnmakerij bevindt zich in een oude schuur, in het centrum van Chardonnay, naast een bijna duizend jaar oude kerk. Toch zien ze hun wijnkelder te midden van al deze historie als ‘de experimentele setting voor ons wijnavontuur’. Hiermee doelen ze op een van de gewaagde keuzes die ze maken in een klassiek bolwerk als Bourgogne. Een deel van hun wijnen rijpt in een eivormig vat van beton. Daarnaast kiezen ze tijdens de elf maanden durende vinificatie voor rvs of eiken.

De cultus van traagheid
Patricia en Claude Vuillemez begonnen in 1989 in het kleine dorp met de magische naam. Hun zoons Paul en Valentin kozen in 2019 ook voor het ondernemerschap maar lieten daar wel hun andere familiecarrière voor schieten: de horlogerie. Valentin werkte bijvoorbeeld 15 jaar voor Cartier en de broers namen die precisie, met hun gevoel voor klasse en stijl, mee naar de wijnmakerij. Ze noemen de topserie van hun wijnen niet zomaar: vins horlogers. Zoals ze het zelf verklaren: ‘Nauwkeurigheid, de cultus van traagheid en de voortdurende zoektocht naar grootsheid.’ Bij Vuillemez moedigen ze je aan om de waanzinnige haast van het moderne leven te stoppen en de tijd te nemen om echt te leven. Bij voorkeur met een glas hele goede wijn, uiteraard.

Bescheiden gamma
Sinds 2007 ligt de focus op het doorgronden van het terroir en het ontwikkelen van duurzaamheid. Florent Barday, een lokale wijnbouwer uit Lugny, helpt hen bij het eerste. De Zwitser Christian Vessaz, een erkend expert in biodynamica, begeleidt Domaine Vuillemez juist weer met bodembehoud, verrijking van de aarde en het uitsluiten van natuuronvriendelijke middelen. Zo is meer dan de helft van de aanplant tussen 2014 en 2021 vernieuwd, en het meeste inmiddels vrij van kunstmatige producten. Hiermee bereiken ze de echte expressie van het fruit en het authentieke en natuurlijke karakter van de wijn.

Domaine Vuillemez maakt zoals gezegd vier verschillende Mâcon-Chardonnays: Les Beluses, Chronographe, Tradition en Tourbillon. Een vijfde witte is hun Mâcon-Villages, een ‘instapper’ die meteen al doet verlangen naar het andere werk. Twee rode Bourgognes van pinot noir maken het bescheiden gamma compleet. In het kader van: doe liever een paar dingen heel goed, dan heel veel dingen gemiddeld.

www.vuillemez.com

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het