Domaine Moreau-Naudet - Chablis

In het afzonderlijke, noordwestelijke deel van de Bourgogne maakt Domaine Moreau-Naudet hele pure Chablis. Een klassieker in zijn soort. De manier van werken is er naar: minimaal ingrijpen en onafgebroken streven naar maximale kwaliteit.

Moreau-Naudet is al sinds de 17e eeuw ‘family business’. Een familielid, Alfred Naudet, leverde in 1929 een bijdrage aan de bepaling van de wettelijke grenzen en classificaties van de wijnregio Chablis.

Van de geschiedenis…
In 1950 trouwde Marie Naudet met René Moreau, en werd het wijndomein omgedoopt in: Moreau-Naudet. Achttien jaar later trad zoon Roger Moreau toe tot de onderneming en nam deze over in 1972. Geheel volgens traditie kwam in 1991 zijn zoon Stéphane in de zaak, die op zijn beurt de leiding overnam. In de daaropvolgende 20 jaren voerde hij een aantal essentiële veranderingen door. Onder zijn leiding maakte het bedrijf de overstap naar biologische teelt, waar men alleen nog met natuurlijke gisten werkte en de oogst handmatig werd verwerkt. En zo gaat het, sinds Stéphane Moreau in 2016 op jonge leeftijd overleed, nog steeds. Daar zorgt zijn weduwe Virginie voor.

 …naar het heden
Virginie stond voor de lastige taak om het wijndomein over te nemen, maar ook de impact die Stéphane had als wijnmaker. Zijn assortiment aan geweldige Chablis, herkenbaar aan structuur, precisie en weerspiegeling van het terroir. Wat blijkt? Ze zet met haar eigen talent de aanpak van haar man voort, met even betoverende resultaten: rijke en minerale Chablis-wijnen. Aan de bron van de kwaliteit van deze wijnen liggen ook de hechte vriendschappen die Stéphane had met families als Dauvissat en Raveneau, twee van de beste boeren van Chablis.

Proces in beeld
Domaine Moreau-Naudet is een flink wijnbedrijf van 22 hectare. Het produceert jaarlijks gemiddeld 50 duizend flessen uitstekende Chablis. De wijngaarden vind je direct rond het dorpje Chablis, de Cuvette de Chablis, waar van oudsher de beste wijngaarden liggen. Van de volledig biologische wijngaarden gaan de druiven de pers in en afhankelijk van het type Chablis rijpt het sap in RVS, neutrale of deels nieuwe eiken vaten. Het geeft de wijn extra diepte en een rijke smaakbeleving. Alle wijnen van Moreau-Naudet rijpen ongeveer een half jaar ‘sur lies’. Pas twee jaar na de oogst gaat de wijn, na lichte filtering, de fles in.

Warm en toch fris
Het wijngebied Chablis profiteert van de warmere oogstjaren. Wat dat betreft is het één van de Franse wijnregio’s waar klimaatverandering wél in het voordeel werkt van de kwaliteit. Het geeft de wijn warmte en rondheid en blijft tegelijkertijd fris en vol spanning.

Het domein produceert een zevental wijnen, van de kleine (Petit) Chablis tot de allergrootste: Moreau-Naudet Chablis Grand Cru Valmur. Kom ze ontdekken in onze kelders.

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het