Domaine La Florane - Rhône

Dit is het verhaal van twee wijnhuizen die één werden. Van de wijngaarden van de familie van Marie-Pierre Fabre in Visan en die van François Fabre in Saint-Maurice. Zelfde achternaam, twee terroirs, één filosofie, ten oosten van de Rhône, grofweg tussen Montélimar en Orange.

De twee families deelden al sinds 2001 dezelfde vatenkelder, maar werkten ieder onder eigen naam. De eerste onder Domaine La Florane, de tweede stond bekend als Domaine l’Échevin. Sinds 2019 gaan beide domaines samen verder als La Florane.

Visan

Lang geleden was Visan eigendom van de ridders van de orde der Tempeliers, tot het in 1344 in bezit van de paus kwam, dat bleef vijf eeuwen zo. Pas in 1793 valt het officieel onder het Franse koninkrijk. Op een hoogte van 280 tot 380 meter boven de zeespiegel heeft La Florane 24 hectare wijngaard met een zuidelijke, zonnige, ligging. De ondergrond is een mix van zand en klei, daar achtergelaten door rivieren uit de Ventoux en door de Middellandse Zee, die in de prehistorie tot in de Rhônevallei strekte. Daar verbouwen tweede en derde generatie wijnmakers Adrien Fabre en zijn vader François op biologische en biodynamische wijze de Biodyvin- en Demetergecertificeerde Côtes du Rhone Villages.

Saint-Maurice

Hier liggen 14,5 hectares wijngaard, omgeven door eenzelfde oppervlakte aan boslandschap. De druivenstokken staan op kalkrijke klei, bedekt met kiezelstenen, ze hebben een noordelijke tot noordoostelijke ligging. De omgeving is een groen paradijs met struikgewas en eeuwenoude truffeleiken en olijfbomen. De naam van deze appellatie verwijst naar een Romeinse officier, Mauritius, die als christen weigerde te vechten tegen de legers van keizer Maximus en de marteldood stierf. Het plaatsje Saint-Maurice werd gebouwd rond de toen al bestaande wijngaarden en werden beschermd door christelijke legeraanvoerders. Onder Frans gezag groeide het dorp in de 14e eeuw snel uit als wijngebied. In de 18e eeuw stond Saint-Maurice bekend om zijn tinto-wijnen van mourvèdre en zijn sherry! Sinds 1952 heeft het de status Côtes-du-Rhône en sinds 1964 die van Côtes-du-Rhône Villages Communaux.

De wijnmaker

Adrien Fabre hoefde niet te besluiten om wijnmaker te worden, het was zo vanzelfsprekend dat er geen andere keuze was. ‘Ik omarm mijn terroir met trots. En wat dit me biedt is zoveel meer dan wat ze me leerden op school. Mijn vader en ik besloten om de grond op een natuurlijke manier recht te doen en dat doen we door er biodynamisch mee te werken.’

De druiven

Grenache is de koning van het domein, die groeit op de warmste delen. Daarnaast vind je er syrah, mourvèdre, cinsault en een beetje carignan. Voor hun witte wijnen: viognier, marsanne, grenache blanc en roussanne, ze groeien op de hoogst gelegen, noordelijke en oostelijke gebieden, voor koelte en frisheid. In 2013 zijn daar nieuwkomers clairette en bourboulenc aan toegevoegd, druiven die verrassen door de aromatische complexiteit die ze met geuren van bloemen en vers fruit verrijken. Beschikbaar is een ruim assortiment wijnen, in rood, wit en rosé, meestal blends. Van dorstlessend voor elk moment, tot indrukwekkend complex voor bij speciale gelegenheden.

www.domainelaflorane.com

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het