Domaine Durieu - Rhône
Hij ligt gewichtig in de hand, gesierd door een religieus wapen met twee gekruiste sleutels in deftig reliëf. Daaromheen een Franse tekst die vrij vertaald betekent: het nieuwe kasteel van de paus. Voilà, een fles Châteauneuf-du-Pape. Om precies te zijn, van Domaine Durieu.
In de 14e eeuw kiezen de pausen, die zich in Avignon installeerden, Châteauneuf-du-Pape als zomerresidentie. Zeven opeenvolgende pausen stimuleren daar de wijnproductie en vergroten het wijngebied. Sinds 1936 is Châteauneuf-du-Pape een AOC voor rode en witte wijnen.
Eigenhandig
De oorspronkelijke gebouwen van Domaine Durieu in Châteauneuf-du-Pape stammen uit 1615, de markies van Senozan tekent voor het oorspronkelijke bouwwerk. In de eeuwen die volgen ondergaat het domein vele veranderingen, maar behoudt tot op de dag van vandaag zijn authentieke karakter.
In 1976 bouwt oprichter Paul Durieu met veel doorzettingsvermogen en typisch Franse savoir-faire zijn wijnmakerij en stapt uit de lokale coöperatie. Je vindt de wijnkelder op hetzelfde adres aan de Avenue Baron le Roy, in een voormalige ‘tonnellerie’.
Vier appellaties
Midden jaren 70 erft Paul een paar hectare oude wijnstokken van zijn vader Henri, in Plan de Dieu en Côtes du Rhône. Ook zijn moeder Lucile Avril laat een aantal oude percelen na met druivenplanten die al van vóór de Eerste Wereldoorlog zijn.
Paul plant zelf ook nog vijf hectare grenache aan. In 1986 koopt hij vervolgens zeven hectare grenache en syrah. Zo ontwikkelt hij geleidelijk zijn wijngaardareaal. Voor als je je afvraagt waarom Domaine Durieu nu zo’n divers assortiment biedt.
100 jaar oude stokken
In 2004 nemen de broers Vincent en François het bedrijf over. De rolverdeling is duidelijk: Vincent bemoeit zich met het maken van de wijn en François met de commercie en marketing. Met hun jeugdige enthousiasme en uitgebreide kennis geven ze vanaf dat moment een nieuwe dimensie aan het familiedomein. In 2008 erven ze nog eens 16 hectare. Het domaine telt nu 37 hectare wijnstokken in Châteauneuf-du-Pape, met jonge wijnstokken en hele oude. Verder bewerken ze 35 hectare wijngaarden in Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu, 41 hectare in Côtes du Rhône en 7 hectare in Ventoux. Van de zes hectare soms meer dan honderd jaar oude druivenstokken maken de broers hun cuvée Henri Durieu, als eerbetoon aan de voormalige eigenaar.
Zorg voor het land
De druivenrassen die de broers op al die verschillende percelen koesteren zijn: grenache, syrah, mourvèdre, cinsault en de zeer lokale counoise voor rood. Roussanne, bourboulenc, picpoul en clairette voor wit.
Met grondsoorten variërend van kiezels tot kalksteen en klei leveren deze druiven afwisselende wijnen die hun herkomst laten spreken. Vincent en François zetten hiermee het doel van hun vader voort, de beste druiven verbouwen met behoud van de aard van het land waarop ze groeien. Het resultaat: elegante, vriendelijke wijnen met veel structuur.