Domaine Dupont-Fahn - Bourgogne

Een dwarsligger in zijn jonge jaren, een begrip op latere leeftijd. Michel Dupont is eigenaar van Domaine Dupont-Fahn en durft zijn nek uit te steken met rosé in de Bourgogne én wijngaarden in Languedoc. De rode draad bij zijn wijnen? Ze zijn uitbundig, zwoel en rijp.

Michel Dupont woont bij het gehucht Clos des Toisières, en dan weet je dat je in Bourgogne met een ommuurde gemeente te maken hebt. En dus ook ommuurde wijngaarden. Toisières hoort bij de gemeente Monthélie en ligt vlakbij het befaamde Meursault.

Eigenzinnige man, eigenzinnige wijn
De jonge Michel begon op zijn vaders domein te werken na het afronden van zijn opleiding. In zijn jonge jaren ging Michel door het leven als de ‘angry young man’ van Bourgogne. Laten we zeggen, eigenzinnig. Van oorsprong is de norm in Bourgogne: wit van chardonnay en rood van pinot noir. Dus dat hij in die regio rosé begon te maken is daar een goed voorbeeld van.

Rosé uit Bourgogne?
Zo rond de eeuwwisseling besloot Michel, geheel tegen zijn vaders wil, om van een deel van de pinot noir-oogst een rosé te maken: Auxey-Duresses Cuvée Rosé. Dat lukt zo goed dat deze diepe, bijna oranjerode wijn gewild is bij de sommeliers van vele toprestaurants. Een rosé geurend naar aardbei en sinaasappel, naar zoethout zelfs. De populariteit is zo groot, dat er lastig aan te komen is. Normaal is de rosé beschikbaar begin december, ruim één jaar na de oogst, na een verlengde opvoeding op gebruikte vaten van de Meursault. Deze rosé is normaal al na twee maanden uitverkocht. In 2021 is een deel van de  Auxey-Duresses Rouge-druiven meteen extra ingezet voor de rosé.

Lage opbrengsten, hoge kwaliteit
De wijnen van zijn domein in Bourgogne smaken dan anders dan die van zijn traditionele buren. Het label Dupont-Fahn staat voor uitbundig en exotisch met een bijna extreme rijpheid. Ook schuwt Michel enige mate van botrytis niet, de edele rot die voor weelderige zoetheid zorgt. De oogst is laat en de druiven worden met de hand geplukt. Met lage opbrengsten die zorgen voor hoge kwaliteit. Al zijn wijnen krijgen een krap jaar houtrijping als finishing touch. De chardonnaystokken dateren al van 1929 en geven intense en rijpe smaken van exotisch fruit, honing en boter.

Bourgogne én Languedoc
Het domein in Bourgogne beslaat een hectare in Monthélie, anderhalve in Meursault, bijna anderhalve in Auxey-Duresses en een miniem plotje in Puligny-Montrachet. In 2000 plantte Michel ook zijn eerste wijngaard in de Languedoc, ter hoogte van Lunel. Ter verduidelijking: dat is rechts van Montpellier, op de grens van Herault en Gard. Waar hij met dezelfde geestdrift wijnen maakt van chardonnay, viognier en cabernet-sauvignon, waarvan de eerste gebottelde flessen in 2005 het licht zagen. De hang naar rijpheid bevalt hem daar goed, onder de Zuid-Franse zon. Die wijnen herken je op het etiket aan: South of France.

De wijnen in Languedoc
Chardonnay Fermenté et Elevé en Fûts Neufs, oftewel opgevoed op nieuwe eikenhouten vaten. Precies dezelfde als hij gebruikt voor zijn Meursault. En ook nog eens met dezelfde kloon en late oogst. Dan heb je een stevige chardonnay, zeer rijk van smaak en met een fluwelen touch. In de neus: tropisch fruit zoals ananas, boter, brioche, bloemen en wat munt. Schenkadvies: 12-14 graden. Aan te bevelen bij stevige visgerechten, gerookte vis, kalfsvlees of witschimmelkazen. 
De Viognier uit het zuiden van Frankrijk is vol, krachtig en fruitig. De Zuid-Franse zon proef je erin terug. Heerlijk bij wit vlees en gevogelte maar ook bij vis met romige sauzen. En als aperitief uiteraard. Schenkadvies: 12-14 graden.
Zijn Chardonnay uit ‘South of France’ rijpt vijf maanden op nieuwe eikenhouten vaten en geeft je aroma’s van boter, karamel en vanille. Fluweelzacht en vol maar tegelijkertijd verfijnd en fris. Dat is de hand van de meester. Uitstekend bij visgerechten, schaaldieren en gevogelte. Schenkadvies: 12-14 graden.
De Cabernet Sauvignon Domaine Dupont-Fahn toont in de Languedoc zijn ware karakter: een tikje streng, met het volle fruit van zwarte bessen. Bescheiden houtrijping geeft de wijn precies de rondheid en diepgang die het nodig heeft. Lekker bij gegrild rood vlees, lamsvlees en stoofgerechten. Schenkadvies: 18 graden.

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het