Domaine de Fabrègues - Languedoc
Ooit was het 'de wijnplas' van Frankrijk, nú is de Languedoc de regio waar de kwaliteit het snelst vooruit gaat. Net ten westen van Montpellier vind je er Domaine de Fabrègues. Waar aandacht en precisie bewijzen waarom hun wijnen juist dáár zo goed gedijen.
Wijnmaker van dit domein is Carine Pichot, een ondernemende vrouw die niet alleen verliefd werd op ‘directeur générale’ Sébastien maar ook op het wijnhuis en de prachtige omgeving. Zonder ervaring maar gedreven en vastbesloten om te slagen, stortte ze zich op het vervaardigen van terroirgedreven wijnen. Samen richtten zij in 2005 Domaine de Fabrègues op.
Bedevaartsoort
Het domein ligt temidden van hun 40 hectaren wijngaarden in de buurt van de Cevennen en de Montagne Noire. De wijnboerderij was tot 1835 een kapel, een belangrijke stop voor pelgrims onderweg naar Santiago de Compostela. De naam Fabrègues heeft daarmee te maken, ze is afgeleid van ‘forgeron’, de hoefsmid die de lastdieren van nieuw schoeisel voorzag voor de volgende etappe van de lange reis. De druiven die er sinds die tijd werden verbouwd, gingen steevast naar de lokale coöperatie. Totdat Carine en haar man het overnamen.
Eigen aanpak
De wijngaarden van dit domein bestaan uit een groot aantal ‘eilandjes’, kleinere percelen op verschillende soorten grond. Hier groeien wijnstokken op klei-kalkbodems, op rode klei met grind, een klein deel groeit op een bodem van kiezelstenen. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van het land en de omstandigheden om de verschillende karakters van de wijn uit te drukken. Elk van de dertien terroirs is bijzonder, is met een eigen, speciaal geselecteerd druivenras beplant. Resultaat: een enorm aantal keuzemogelijkheden: klassiek, modern en van ‘monocépage’ tot blend.
Tussen klassiek en verrassend
Ook de oogst kent zo zijn eigen aanpak: handmatig als het moet, mechanisch als het kan. De keuze hangt af van het druivenras, de leeftijd van de stokken en het uiteindelijke gewenste type wijn. Oogsten gebeurt altijd ‘s nachts, vooral voor wit en rosé. De nachtelijke koelte helpt om de frisheid in de wijn te houden. Carine Pichot kiest steeds vaker voor biologische bemesting, jaar na jaar en beetje bij beetje werkt zij steeds meer met de natuur.
Voor het rijpen van de wijnen is inmiddels een vernieuwde kelder van 500 vierkante meter in gebruik. Behalve eikenhouten ‘barriques’ vind je er grote betonnen vaten en kunststoftanks.
Carine maakt graag wijnen die ‘op haar lijken’, tussen klassiek en verrassend, dat is wat haar motiveert en uitdaagt. Hosman Vins presenteert in haar wijnkelders verschillende van hun cuvées. In wit: viognier, sauvignon blanc en picpoul de pinet. In rood: pinot noir, syrah en een blend van merlot en cabernet sauvignon. Ten slotte een rosé van grenache en syrah. Alles met ouderwets vakmanschap en een moderne twist.