Domaine de Beaurepaire - Loire

Menetou-Salon is het serieuze alternatief voor Sancerre. Op slechts 30 kilometer van die beroemde regio, richting Bourges, liggen de wijngaarden van Domaine de Beaurepaire. Vader en zoon Gilbon maken er biologisch wit, rood en rosé.

De appellatie Menetou-Salon ontstond al rond 1450. In oude geschriften is terug te lezen: ‘...waar de wijnen de mooiste versieringen van de vorstelijke tafel zijn’. De wijngaarden van Domaine de Beaurepaire vind je in Parassy, een gehucht met een slordige 400 inwoners aan de Route de Menetou-Salon. De wijnmakerij is in Soulangis, een nauwelijks groter dorp, zo’n zes kilometer verderop.

Sauvignon blanc en pinot noir
Wijnmaker en eigenaar Jean-François plantte in 1986 de eerste druivenstokken en dat groeide over de jaren uit tot de huidige 13 hectare aan wijngaard. Daarvan is 9,5 hectare beplant met sauvignon blanc voor hun Menetou-Salon blanc en de resterende 3,5 met pinot noir voor Menetou-Salon rouge en rosé. De hellingen liggen op een ondergrond van klei-kalksteen, vergelijkbaar met Les Terres Blanches in Sancerre. Vandaar de overeenkomst in kwaliteit. Het mooie is dat Menetou-Salon doorgaans een stuk vriendelijker geprijsd is dan zijn bekendere buurman.

Alles in eigen hand
Met respect voor het terroir werkt de equipe op een manier die vriendelijk is voor het milieu én de gezondheid van de consument. Sinds 2016 doen ze dat volgens de richtlijnen van Terra Vitis, de enige Franse certificering voor duurzame wijnbouw. Niet geheel toevallig opgericht in de Beaujolais, waar rond de jaren zeventig de natuurwijnbeweging op gang kwam. Domaine de Beaurepaire gaat verder op deze groene route en is vanaf 2023 ook gecertificeerd biologisch. Ze zijn er bovendien trots op dat ze alle werkzaamheden met hun eigen team volbrengen: van het bewerken van de wijngaard, het snoeien van de druivenplanten en de oogst, tot en met de vinificatie, het bottelen en etiketteren.

De wijnen
Een vijftal verschillende wijnen rolt jaarlijks van de spreekwoordelijke band. Een meer dan degelijk trio wit, rosé en rood, en twee topcuvees: Clos des Petites Croix (wit) en Cuvée du Grand Argentier (rood). Het rijtje af:
• Domaine de Beaurepaire Blanc - kruidigheid, witte bloemen, fris.
• Domaine de Beaurepaire Rosé - elegant, zomers glas bij gegrilde gerechten en salades.
• Domaine de Beaurepaire Rouge - frambozen en kersen, zachte eetwijn.
• Clos des Petites Croix - wit van de oudste wijngaard, sur lies, finesse, mineraal, lengte.
• Cuvée du Grand Argentier - op eikenhout opgevoed rood, vanille en frambozen, eetwijn met elegante tannines.

Jean-François en zijn team steken hun energie in het steeds beter maken van dit vijftal, in plaats van steeds nieuwe varianten te bedenken. Kortom, de focus ligt op kwaliteit. En na 35 jaar is het doel nog steeds: ‘de vruchten van ons werk delen met de wereld’. Je bent van harte welkom deze nieuwe serie met ons te verkennen.

Domaine de Beaurepaire

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het