Chateau Schramsberg Vineyards - Napa Valley

Als we Napa Valley ergens níet van kennen, dan is het van 'bubbly wine'. Hoog tijd dat daar verandering in komt. Schramsbergs missie om de de meest prestigieuze, exclusieve en aanbeden mousserende wijn van de Verenigde Staten te maken is méér dan geslaagd.

Vol rood en stoer wit, we kennen het allemaal uit Californië. Sinds 1965 is daar mousserende wijn bijgekomen. De geschiedenis van Schramsberg Winery gaat terug tot in de negentiende eeuw.

Allereerste wijnkelders

In 1862 koopt de Duitse immigrant Jacob Schram nabij Mount Diamond in de heuvels van Napa, ruim 200 hectare land van de Amerikaanse regering. Hier legt hij zijn eerste wijngaarden aan en Jacob Schram pakt het groot aan: acht jaar later staan er zo’n 30 duizend wijnstokken. Chinese arbeiders graven tunnels in de heuvels van Napa, voor de eerste koele wijnkelders in de streek voor opslag en rijping.

A touch of fame

Schramsberg heeft iets met beroemdheden en uitzonderlijke gebeurtenissen. Al in 1880 logeert schrijver Robert Louis Stevenson op het landgoed, hij schrijft hierover in Silverado Squatters. Te beginnen met president Benjamin Harrison in 1890 proeven opeenvolgende Amerikaanse presidenten hier bij officiële gelegenheden Schramsberg’s wijnen. Jammer overigens dat toen nog geen mousserende wijn werd gemaakt.

Primeur voor het Witte Huis

In 1905 volgt zoon Herman de zaak op. In 1965 kopen Jack en Jamie Davis uit Los Angeles de plaats. Doel: het produceren van de meest prestigieuze, mousserende wijn van de Verenigde Staten, handmatig, naar voorbeeld van de Champagne. En dat is wonderwel gelukt. In 1967 produceren zij, nieuw in Amerika, hun eerste blanc de noir (van pinot noir). En zie, ook moderne presidenten houden van Schramsberg. Tijdens een staatsbanket in Beijing, gegeven door Nixon voor de Chinese premier Zhou En-lai, wordt de 1969 blanc de blancs van Schramsberg geschonken en… gedronken.

Bewogen jaren

Sinds 1994 wordt onder de naam Davies naast mousserende wijn ook 'stille wijn' geproduceerd. Jack Davis kan niet lang van het succes genieten, hij overlijdt in 1998 en daarna in 2008 ook zijn vrouw Jamie. Eerder, in 2000, werd zoon Hugh Davies hoofd-wijnmaker en in 2005 ook algemeen directeur. In 2017 geeft hij de leiding over het wijn maken uit handen.

Direct een genot om te drinken

Wát ook veranderde, de goede dingen blijven zoals ze zijn. Schramsberg is en blijft een familiebedrijf, een toonaangevend producent van mousserende wijn. De meest exclusieve krijgt zeven tot acht jaar flesrijping, voor ze vrijgegeven wordt, voor hun andere wijnen is dat twee jaar of meer. 25 tot 40 procent krijgt een zorgvuldige houtopvoeding voor een extra diepe en rijke smaak. Alle wijnen zijn vanaf het moment dat ze te koop zijn direct een genot om te drinken en kunnen desgewenst ook 20 jaar of langer bewaard worden.

Wereldgeschiedenis in je glas

De mousserende wijnen van Schramsberg worden gemaakt van pinot noir- en chardonnaydruiven uit 'koelklimaatwijngaarden' in Napa, Mendocino, Sonoma en Marin. De ruim 66 wijngaarden leveren jaarlijks ruim 250 basiswijnen. Aan de ervaren wijnmakers om daarmee elk jaar weer 12, soms 14, verschillende wijnen te creëren.

Met een fles Schramsberg haal je gegarandeerde kwaliteit in huis, en schenk je een slokje wereldgeschiedenis in je glas. En dat is ook wat waard.

www.schramsberg.com 

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het