Château Rahoul - Bordeaux

Zeer waarschijnlijk heeft oprichter Pierre Dourthe, die hotelier was in een dorpje in het zuiden van Bordeaux, nooit bevroed dat zijn achternaam nog eens wereldwijd geassocieerd zou worden met een van de meest aansprekende namen van deze wijnregio.

Want dat gebeurde met zijn bescheiden wijnhandel die hij in 1840 oprichtte. 147 jaar later was Dourthe namelijk uitgegroeid tot het grootste wijnbedrijf van Bordeaux. En die groei is nooit meer gestopt. Bekende châteaus zijn aangekocht, leasecontracten overgenomen en samenwerkingen gesmeed met wijnmakers, ook buiten Bordeaux. Dat klinkt misschien megalomaan, maar Dourthe blijft nieuwe standaarden formuleren. Zijn credo: terug naar terroir, streef naar perfectie en in de natuur is de essentie.

Fervent Bordeaux-liefhebber

Op inmiddels tien verschillende locaties in Bordeaux en onder tien verschillende namen maakt Dourthe wijn. Waaronder: Château Rahoul, in Graves. De geschiedenis van dit wijnhuis gaat terug tot in de tweede helft van de zeventiende eeuw, toen Chevalier Guillaume Rahoul het fraaie kasteeltje bouwde en het zijn naam gaf. Weliswaar worden al sinds de achttiende eeuw op het landgoed druiven verbouwd, maar pas in 1970 is serieus begonnen met een wijn van eigen hand. Initiatiefnemer was de Engelsman David Robson, fervent Bordeaux-liefhebber, die het château kocht. Met als resultaat dat het huis zich sinds begin 1980 mag rekenen tot lid van l’Union des Grands Crus. In 1986 kwam Rahoul in handen van de Franse wijngrootgrutter Alain Thiénot, die het management in 2007 weer uit handen gaf aan – je raadt het al – Dourthe.

De wijnen

Château Rahoul produceert vier verschillende wijnen: eenmaal wit en driemaal rood. Allereerst Château Rahoul Blanc en Rouge, beide Membre de l’Union des Grands Crus – AOC Graves. De witte op basis van vooral semillon en de rode een blend van merlot, cabernet sauvignon en petit verdot. Dan is er de rode Château de Garance, vernoemd naar de dochter van Alain Thiénot, gemaakt van 85% merlot en 15% cabernet sauvignon. En ten slotte van hetzelfde niveau: L’Orangerie De Rahoul, de tweede wijn van Château Rahoul, ook AOC Graves. En opnieuw: een wijn met een verhaal.

L’Orangerie

Op de binnenplaats van Château Rahoul staat een schitterende orangerie, een wintertuin die sinds 2008 de inspiratiebron is voor de tweede wijn van het domein. Een wijn die nooit tot stand gekomen zou kunnen zijn zonder de complexe terroirs van Graves. Deze leidt tot een prachtige robijnen kleur en geuren van aardbeien, met een iets rokerig karakter. Een bijna hartige, rijke wijn die met merlot als hoofdrolspeler aangenaam verrast door zijn zachte afdronk.

'Vandaag de dag wordt de witte wijn van Rahoul beschouwd als de top binnen de appellatie Graves, de rode staat bekend om zijn finesse en elegantie,’ zegt Patrick Jestin, CEO van Dourthe. Preken voor eigen parochie? Misschien. Maar vertrouw er maar op dat de man weet waar hij het over heeft. Wij zijn het in ieder geval met hem eens!

www.dourthe.com

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het