Château Mont-Redon - Rhône

Al in Romeinse tijden zijn hier de eerste druivenstokken aangeplant, onderaan een heuvel, als beschutting tegen de Mistral. Hier, in het zuidelijk deel van de Rhône bij het dorpje Châteauneuf-du-Pape, vinden we het Château Mont-Redon. De naam is afgeleid van ‘Mourredon’ naar de heuvel die de omgeving domineert.

In 1344 kreeg de streek die eigendom was van Paus Urbanus V, officieel het stempel ‘wijngaard’. Halverwege de achttiende eeuw kwam Mont-Redon in handen van de edelman Joseph Ignace d’Astier, advocaat te Avignon. De volgende eigenaar werd de familie Mathieu. Bij het overlijden van moeder Mathieu moest de nalatenschap worden verdeeld over de kinderen wat meestal niet bevorderlijk is voor het voortbestaan van de onderneming. In 1866 verwoestte de Phylloxera-luis alle wijngaarden in de Châteauneuf-du-Pape.

Vier generaties

In 1923 nam Henri Plantin het wijndomein in bezit en begon de serieuze opbouw van het wijndomein. De grond bestond uit een open plateau, met een aan stenen rijke bodem en begroeid met stukken bos. Op het beste gedeelte werden druivenstokken aangeplant. Dat bewerken van de beste stukken grond en het selecteren van de meest geschikte druivenrassen wordt tot op de dag van vandaag, nu al vier generaties lang, voortgezet. Château Mont-Redon bezit nu 186 hectaren waarvan er 100 zijn beplant met druiven in de Châteauneuf-du-Pape-appellatie. In 1980 is een domein in de Côtes du Rhône bijgekocht en in 1997 een in Lirac.

Subtiele relaties

Weetje: voor het maken van wijn in Châteauneuf-du-Pape zijn dertien (acht rode en vijf witte) druivenrassen toegestaan. Mont-Redon verbouwt en gebruikt ze allemaal. De wijnen uit Lirac en de Côtes du Rhône worden gemaakt met twee, drie of vier druivenrassen. Witte en rode Grenache is de meest voorkomende in alle blends. Dit stelt de wijnmakers in staat om de subtiele relaties tussen die verschillende druiven optimaal op elkaar af te stemmen, met als missie: ‘de productie van perfect harmonieuze wijnen, van grote complexiteit. De blends vormen zodoende een reflectie van het terroir en onze eigen persoonlijkheid.’
*Voor de liefhebber: grenache, cinsault, mourvèdre, syrah, muscardin, counoise, clairette, bourboulenc, vaccarèse, terret noir, roussanne, picpoul en picardan.*

Elegante tannines

Oogsten gebeurt handmatig. De druiven gaan direct naar de wijnmakerij en zo intact mogelijk in de fermentatietanks. Bij de rode wijnen worden de stelen verwijderd wat een teveel aan harde tannines voorkomt. Mont-Redon streeft vooral naar rode wijnen met aangename, elegante tannines. In wit is het vooral de zoektocht om de puurheid die van het land, de grond en het klimaat te realiseren. Het resultaat: acht verschillende Mont Redon wijnen in wit, rosé en rood die een mooie afspiegeling vormen van de hand van de wijnmaker en de essentie van wat de zuid-Rhône te bieden heeft.

www.chateaumontredon.com

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het