Château de Tourtes - Bordeaux

Zeg je Des Tourtes, dan kom je eerst bij Vignobles Raguenot uit. Lise en Philippe Raguenot richtten hun gelijknamige wijnhuis op in 1967. Hun twee dochters Emmanuelle en Marie-Pierre namen in 1997 Château des Tourtes over. Sindsdien is het onderdeel van een groter familieproject. Vigneron indépendant Raguenot is namelijk ook eigenaar van Château Haut Beyzac in Haut-Médoc.

Carrières omgegooid
Château des Tourtes vind je in de appellatie Blaye-Côtes de Bordeaux. De dames Raguenot runnen het bedrijf met hun echtgenoten Daren Miller en Eric Lallez. Alle vier gooiden daar hun carrières voor om. Ondanks verschillende achtergronden, ervaringen en talenten slaagden ze er allemaal in hun diploma’s in wijnbouw en oenologie te behalen. Hiermee namen ze de dappere stap in de wijnmaakarena.

Typisch Bordeaux
Het hoofdkwartier van Château des Tourtes bevindt zich in het dorp Saint Caprais de Blaye, op slechts enkele kilometers van de Gironde. Van alle 70 hectare aan druivenstokken zijn er 15 bestemd voor witte wijn. De klassieke Bordeaux-variëteiten voor ‘vin blanc’ zijn als volgt verdeeld: sauvignon blanc (80%), sémillon (15%), muscadelle (5%). Het overgrote deel is bestemd voor de productie van rode wijn: merlot (72%), cabernet sauvignon (14%), malbec (7%), petit verdot (6%) en carmenère (1%). Helemaal zoals we dat in Bordeaux gewend zijn.

Serie om van te smullen
Dat zie je terug in de wijnen. Op kiezelhoudende klei met een ondergrond van grind groeit het fruit waarvan de familie Raguenot een achttal wijnen maakt. Dit sterrenteam staat als volgt opgesteld. Aan de linkerkant, twee wijnen uit de Le Duo-serie in wit en rood. Gevolgd door hun klassieke cuvées (Cuvée Classique) in wit, rosé en rood. Daarnaast staan de witte en rode prestigewijnen (Cuvée Prestige), net weer een klasse beter. Uiterst rechts de absolute parel, de rode L’Attribut Des Tourtes gemaakt van een selectie aan percelen. Zoals ze zelf zeggen: ‘De ware essentie van Château des Tourtes.’

Maar eerlijk, de hele serie is om van te smullen.

www.vignoblesraguenot.fr

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het