Castelfeder - Alto Adige

Op een half uur rijden van Bolzano, in de noord-Italiaanse Dolomieten, ligt het dorpje Cortina. Azienda Agricola Castelfeder maakt daar naam met een breed palet kwaliteitswijn, van jong en fris tot en met exclusief en uniek.

We schrijven 1969, Castelfeder wordt opgericht door Alfons Giovanett. Hè, een Italiaanse naam zonder klinker aan het eind? Dat komt alleen voor in die ene wijnregio nét onder de Oostenrijkse grens: in Südtirol ofwel Alto Adige. Hoe dat zit? Zuid-Tirol is drietalig: ruim tweederde van de bevolking spreekt Duitstal, ongeveer een kwart Italiaans en een gedeelte spreekt een eigen taal: Ladinisch. En daar, in het zuidelijkste deel van dat eigenzinnige Alpengebied, maken ze mooie wijnen!

Geschiedenis

Alfons Giovanett doorliep de gerenommeerde wijnschool in San Michele all’Adige en begon een bescheiden wijnbedrijf in het centrum van Egna. Hij maakte voornamelijk rode wijnen van druiven als lagrein, pinot noir en schiava. In 1989 nam zoon Günther de zaak over en verplaatste de bedrijvigheid naar de huidige locatie. Aankoop van nieuwe wijngaarden en samenwerking met druiventelers in de regio schiepen nieuwe mogelijkheden: méér keuze uit productiegebieden en gerichte teelt van bepaalde druivenrassen. Voor elk druivenras is in Alto Adige wel een passend microklimaat te vinden. Günther, zijn vrouw Alessandra en hun kinderen maken met het familiebedrijf Castelfeder uitstekende wijnen in een bijzonder deel van Italië.

Van regionaal tot wereldmerk

De 60 hectare wijngaarden van Castelfeder liggen verspreid over een groot gebied, grofweg van Salorno tot Bolzano. De druivenopbrengst levert zo’n 500 duizend flessen wijn op. Iets meer dan de helft daarvan is wit: chardonnay, pinot grigio, pinot bianco, sauvignon blanc, gewürztraminer èn de lokale müller thurgau, kerner en moscato giallo. Bij rood ligt de nadruk op de unieke, regionale druivenrassen: schiava (of vernatsch) en lagrein, aangevuld met merlot en cabernet sauvignon. Een zeer breed palet dus.

Exclusieve specialiteiten

Het uitgebreide assortiment bevat van populaire wijn onder naam Mont Mès tot en met exclusieve specialiteiten als de pinot bianco Tecum. Deze koelklimaatwijn heeft twaalf maanden ‘sur lie’ achter de rug met een ietsje houtlagering en wordt uitsluitend als magnum geleverd. Ook bijzonder: hun side-project, de Sorentberg-riesling: een uitstapje naar de Moezel. Samen met een Duitse wijnmaker is een verlaten wijngaard op een steile zuidelijke helling nieuw leven ingeblazen. Avontuurlijke types, die Giovanetts!

En het is niet voor niets, hun wijnen worden door onafhankelijke critici goed beoordeeld, diverse awards zijn binnengesleept. De Pinot Nero Riserva Burgum Novum 2015 kreeg een platinum award van The Wine Hunter én 91 punten van Wine Spectator. Dat smaakt naar meer!

www.castelfeder.it

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het