Bodegas Félix Lorenzo Cachazo - Rueda

Van amontillado naar verdejo. Dit is de korte versie van de geschiedenis van Bodegas Félix Lorenzo Cachazo. De eigenaar is één van de oprichters van de DO Rueda, waar nu de populairste witte wijnen van Spanje vandaan komen.

In de droge gebieden van Spanje’s centrale noorden waar ze van oudsher wijn in een sherry-stijl maken, ziet Félix Lorenzo Cachazo een andere toekomst. In de jaren 70 ontdekt deze pionier het potentieel van de toen schaarse verdejo-druif. Hij verandert de stijl van wijn maken naar fris en fruitig wit, en redt daarmee het druivenras van de ondergang.

Ontstaan van DO Rueda
Félix is één van de oprichters van de DO Rueda, een afgebakend kwaliteitsgebied voor witte wijnen ten noordwesten van Madrid krijgt daarmee in 1980 officieel vorm. Vanaf dat moment begint het harde werk om deze nieuwe wijnen bekend te maken bij het grote publiek. Dat dat is gelukt is een understatement. Rueda en verdejo zijn momenteel synoniem aan ‘de meest populaire witte wijn van Spanje’. In Nederland is het zelfs de populairste witte zomerwijn. Nadat Félix en zijn vrouw Rita de wijnproductie moderniseren en de deuren openen naar de internationale markt, is het tijd voor de volgende generatie. Dochter Ángela is nu wijnmaker en zoon Eduardo commercieel directeur.

Modern maar authentiek
De wijnmakerij staat in het dorp Pozaldez, bij Valladolid. Een plaats met een lange wijntraditie, de naam is een samentrekking van het lokale ‘Pozal de Hez’, overvloed aan wijn. Lorenzo Cachazo’s nieuwe productiefaciliteit heeft een capaciteit van 1,4 miljoen liter. Toch zijn de essentie van voorgaande generaties en de passie voor wijn nooit verloren gegaan.

Het geheim van oude stokken
Het grootste geheim van deze bodega is haar negen hectare aan zeer oude wijnstokken. Meer dan 150 jaar geleden aangeplant, nog vóór de druifluis tussen 1880 en 1905 het merendeel aan Europese druivenplanten verwoestte. Door de zanderige aarde kreeg de parasiet geen grip op de wortels en zo bleven de juweeltjes overeind. Het beheer van de wijngaard en de zorg voor de druiven is identiek aan de andere wijngaarden van Cachazo, toch hebben de druiven van deze oude stokken een ander karakter. Ze geven wijnen die lang houdbaar zijn met een unieke structuur in de mond. De aarde wordt er warmer en dat is positief voor het rijpingsproces. De opbrengst is laag maar de druiven zijn zeer aromatisch.

20 graden koeler
Rueda kent een karakteristieke, weinig vruchtbare ondergrond van losse stenen met veel kalk. Ideaal om water door te laten, voor goede zuren en mineralen in de wijn. Een groot voordeel van de regio is het enorme verschil in dag- en nachttemperatuur, tot wel 20 graden. Essentieel voor de langzame rijping die zorgt voor frisse, aromatische wijnen. Bodegas Félix Lorenzo Cachazo heeft 35 hectare eigen wijngaarden, en beheert er nog eens 190 hectare in de omgeving. Naast verdejo staat er ook sauvignon blanc en viura.

De wijnen
Die zijn wit. En vooral van verdejo. Maar, daarbinnen heb je keuze. Droog of halfzoet, stil of mousserend. Met als uitsmijter een ode aan oude tijden: Carrasviñas Dorado Rudea, een blend van verdejo en de sherrydruif palomino fino. Een historische wijn zoals deze generaties lang door de familie Cachazo gemaakt werd. De cirkel rond.

www.cachazo.com

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het