Benoit Chauveau

De Loire is met 1012 kilometer de langste rivier van Frankrijk. Langs de Loire worden vaak zeer verschillende soorten wijn gemaakt. Langs het meest oostelijke deel, vlak voordat de rivier linksaf slaat richting de Atlantische kust, zijn we in de streek van de Pouilly Fumé en het wijnhuis Benoit Chauveau.

De familie Chauveau maakt hier al generaties lang wijn. Traditiegetrouw nam zoon Benoit halverwege de jaren negentig het bedrijf over van zijn ouders en grootouders.

Elk jaar beter

Het domein omvat 15 hectaren wijngaarden in Pouilly Fumé, Pouilly-sur-Loire en Coteaux de Giennois. De ondergrond verschilt per appellation, van mergel en kiezelhoudende klei tot kalksteen. Chauveau is goed voor zo’n 100 duizend flessen per jaar, die hun weg vinden naar horeca en individuele klanten in Frankrijk verschillende exportmarkten. Chauveau hanteert een duurzame aanpak en maakt wijn van topkwaliteit. Dat betekent in de praktijk ondermeer minimaal gebruik van kunstmatige middelen om de druivenstokken tegen ziektes te beschermen.

Savoir faire

Goede wijn maken betekent vooral: weten wat je doet. De Fransen hebben daar een heerlijke term voor: Savoir faire. Een oogstjaar ziet er voor de wijnboer ongeveer zo uit: december tot maart, snoeien volgens de methode "Guyot simple", genoemd naar de 19e eeuwse Franse arts Jules Guyot die de methode introduceerde in 1860. Daarbij komt het erop neer dat je aan de druivenstok één vruchtdragende zijtak overlaat, die horizontaal wordt gebonden. Verticale scheuten worden weggesnoeid, de horizontale “arm” wordt ieder jaar dikker en houtiger. Tussen april en juni wordt ongewenste aangroei weggesnoeid. Weliswaar zorgt die voor een overvloed aan druiven en hoewel een hoge opbrengst aantrekkelijk lijkt, levert dit minder smakelijke druiven op. Zo eenvoudig is het. In juni worden de uitlopers aan metalen draden vastgezet. Tegen het eind van september gaat Benoit met zijn team de wijngaarden in om te oogsten. Dat gebeurt machinaal. En zo is het jaar bijna rond.

Pouilly Fumé, een begrip

Pouilly Fumé verwijst naar het druivenras Sauvignon blanc en naar het terroir. Als de druiven rijp zijn, zijn ze bedekt met een grijs, “rokerig” laagje. Daarom staan ze ook bekend als "blanc fumé." De naam verwijst ook naar de geur van vuursteen, die de wijn vaak karakterizeert en de vuursteenrijke bodem rond Pouilly-sur-Loire. Overigens moet Pouilly fumé niet verward worden met Pouilly fuissé. Deze laatste is een wijn die in de Bourgogne wordt gemaakt op basis van de Chardonnaydruif. Fuissé met de s-klank van shardonnay. Kan niet meer mis.

Gevaarlijk dorstlessend

Pouilly Fumé kun je jong schenken, al vanaf een jaar na de oogst. Je kunt ze net zo goed nog een jaar of drie, vier bewaren. Het is een prachtige disgenoot van schaaldieren, wit vlees en geitenkaas – vooral Crottin de Chavignol, die uit dezelfde streek komt. Of gewoon, als aperitief.

Benoit maakt Pouilly Fumé in drie varianten, van verschillende terroirs. Daarnaast is er zijn Pouilly-sur-Loire gemaakt van Chasselas, de beroemde Zwitserse kaasfonduedruif. Die ken je misschien ook als Gutedel of Fendant. Tot het rijke assortiment van Chauveau behoren verder nog een rode (pinot noir) en een witte (sauvignon) Sancerre en een wat minder bekende Côteaux de Giennois in wit, rosé en rood. De laatste twee een blend van pinot noir en gamay. Het resultaat: rose-rode Loire op zijn elegantst. Een sappige mix en gevaarlijk dorstlessend. Proost.

www.domaine-chauveau.com

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het