Backsberg Estate Cellars - Paarl

Zuid-Afrika, ‘de nieuwe wereld’ waar al sinds 1652 door Nederlanders en Vlamingen wijnbouw werd bedreven. De wijn was er toen lang niet wat die er nu is. Vooral de laatste jaren is de kwaliteit van Zuid-Afrikaanse wijn enorm gestegen. Ze heeft een eigen smaak en lijkt van alle nieuwewereldlanden het meest op de klassieke Europese wijn.

Ook Backsberg, in het district Paarl maakt al ruim 100 jaar wijn. Paarl ligt ten oosten van Kaapstad, op minder dan 60 kilometer boven Franschhoek en Stellenbosch. De Paarlberg domineert het stadje Paarl dat haar naam dankt aan de rots die na een regenbui glanst als een zwarte parel.

Klimaat

Paarl heeft een mediterraan klimaat met lange warme zomers. De jaarlijkse neerslag is zo’n 650 millimeter. Irrigeren gebeurt daarom alleen in extreem droge jaren. De bodem van Paarl bestaat uit zandsteen, graniet en leisteen.

Geschiedenis

De geschiedenis van dit wijnhuis begint in de jaren ’20 bij C.L. Back die als straatarme vluchteling uit Litouwen in Kaapstad aankwam. Hij werkte in de havens, en als fietskoerier, met zijn verdiende geld begon hij een slagerswinkel. Later kreeg hij de kans om een boerderij te kopen, in Paarl. In dit op een na grootste wijngebied van Zuid-Afrika verbouwen wijnboeren cabernet sauvignon, pinotage, chardonnay, chenin blanc en sauvignon blanc. Back deed niet anders. In het begin was het een gemengd boerenbedrijf, de wijn werd verkocht aan de KWV en als bulkwijn naar Engeland. In 1936 kwam zoon Sydney in het bedrijf. Zijn Back’s Wines vonden een groeiend publiek, tot de concurrentie hem te machtig werd. Noodgedwongen verkocht hij in 1969 de naam die hem voorspoed had gebracht.

Nieuw begin

Sydney leefde van de perziken op zijn land en begon toch weer opnieuw met wijn. Hij nam tien jaar de tijd om druiven aan te planten en het wijn maken nieuw leven in te blazen. In 1976 schoof Michael Back aan. Jong, afgestudeerd, ambitieus begon hij aan het verhogen van de productie en het uitbreiden van het wijndomein. Doel: van Backsberg één van de belangrijkste boerenbedrijven van het land te maken.
Ruim tien jaar geleden, vlak voor zijn vader stierf, zag hij zijn vergissing in, verkocht de varkenshouderij en het slagersbedrijf en rooide slecht presterende wijngaarden. Hij verminderde het aantal soorten en werkte continu en rigoureus aan het verbeteren van de kwaliteit.

Eerste in Zuid-Afrika

Bijzonder aan Backsberg is de duurzame aanpak, het is het enige co2-neutrale wijnbedrijf in Zuid-Afrika en één van drie in de wereld. Het milieu krijgt alle aandacht. Tread Lightly by Backsberg, is een serie van drie verschillende soorten, gecertificeerde wijn. Ze wordt in een literfles van PET gebotteld. Ook daarmee is Backsberg de eerste in Zuid-Afrika. Rijdend over het landgoed verbaas je je over het grote aantal bomen dat de wijngaarden omzoomt. Opmerkelijk voor een wijnbedrijf: het merendeel is door de familie zelf aangeplant.

De wijnen

Backsberg maakt blends en ‘single variety wines’, wijnen van één druivenras: rood, rosé en wit, mousserend en in port-stijl. Kosher, zelfs. Wijnen om meteen te ontkurken en wijnen die nog jaren kunnen ouderen. De beste kwaliteit vind je in de Family Reserve-lijn, blends die alleen in de beste jaren worden gemaakt. De Black Label Range, bestaat uit wijnen met een bijzonder verhaal of zijn eerbetoon aan een belangrijk persoon of een memorabele gebeurtenis. “Naadloze wijnen’” zoals ze hier zeggen, waarin alle smaken in harmonie zijn, het zoet van het fruit, de tannines en de zuurtegraad. En bij houtlagering: herkenbaar en een hoog ‘drinkbaarheidsgehalte’.

www.backsberg.co.za

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het