Au Bon Climat - Santa Barbara

Au Bon Climat is Jim Clendenen en omgekeerd. Alleen, Jim is niet meer. Onverwacht kwam er in 2021 een eind aan het leven van het brein achter dit uitzonderlijke wijnhuis in Santa Barbara County. Maar de legende leeft voort…

Daar zorgde Jim wel voor. Hij had zijn ‘dreamteam’ samengesteld, onder leiding van wijnmaker Jim Adelman, en zo voor een naadloze overgang gezorgd. Zijn geesteskind ging onbezorgd een tweede leven tegemoet en zijn wijnen blijven van onberispelijke kwaliteit.

Hoe het begon
In 1982 vond Jim Clendenen een mooie plek met het perfecte klimaat om oudewereldwijn te maken in de nieuwe wereld, in Santa Barbara County, een wijngebied aan de Amerikaanse westkust. Koele lucht vanaf de oceaan, een ondergrond waarin het mariene leven van eeuwen geleden terug te vinden is en een omgeving waar de valleien van oost naar west lopen. Perfect om druiven van hoge kwaliteit te telen: Au Bon Climat. Precies zoals hij dat in Bourgogne had geleerd. Zijn besluit om klassieke wijn te maken in de stijl van Bourgogne (dus) met pinot noir en chardonnay nam hij al in 1974. Zijn studie als rechtenstudent maakte hij nooit af want Jim, 21 jaar, wilde maar één ding: wijn maken.

Tot grote hoogte
Van 1978 tot 1981 werkte hij bij verschillende wijnhuizen. In 1982 startte hij Au Bon Climat, samen met een partner. In 1990 nam hij het roer over. Het belangrijkste label naast ABC is Clendenen Family Vintners. Bedoeld als erfenis voor zijn kinderen stak hij daar veel tijd en liefde in. De vonk sloeg over, dochter Isabelle zette zijn marketingactiviteiten voort en zoon Knox werkt sinds de oogst van 2022 in het wijnmakersteam. Tussen 1989 en 2021 nam de bekendheid toe, bij liefhebbers en wijnjournalisten. Robert Parker jr., Oz Clark, Food & Wine magazine, LA Times, Wein Gourmet, Vinous en Wine & Spirits Magazine noemden Au Bon Climat meermalen in hun lijstjes van ‘Winery of the year’ of zelfs ‘Winemaker of the World’.

Elegant en evenwichtig
In tegenstelling tot veel wijnmakers in zijn omgeving liet Jim Clendenen zich nooit verleiden om van zijn pad af te dwalen. Hij maakte vanaf dag één elegante en evenwichtige wijnen met een lange adem. Gelaagd, mooi van structuur en lager in alcohol dan die van zijn buren. Gefermenteerd in vaten, met hele druiventrossen tegelijk geperst, geruime tijd op de gistcellen (sur lie) en gerijpt op Frans eikenhout van François Frères. Het is de standaardprocedure bij Au Bon Climat.

Het fruit voor hun wijnen komt van de beste wijngaarden in Santa Barbara County en Santa Maria Valley. Onderdeel van de overkoepelende wijnregio Central Coast. De labels van de flessen ogen toepasselijk klassiek met de herkenbare driehoek. In onze kelders vind je onder andere: Santa Barbara County Chardonnay en Pinot Noir, Sanford & Benedict Vineyard Chardonnay en Pinot Noir, én de naar Jims dochter vernoemde California Pinot Noir ‘Isabelle’. We hebben er een mooi plekje voor gereserveerd: Au Bon Climat!

aubonclimat.com

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het